Tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi, tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslar da bulunmaktadır. Tavuk yemekleri için hazırlanacak olan soslar, yemeğin daha lezzetli ve daha hoş bir görsel şölene dönüşmesini sağlar. Yemeklerin dışında soslar da oldukça önem taşır çünkü soslar yemeğin lezzetini büyük ölçüde etkiler. Her sos aynı yemek için kullanılmaz; her yemeğin kendine ait sosları vardır. Bu nedenle her tavuk yemeği için de aynı soslar kullanılmaz. Tavuk yemeklerinin yapılışlarına göre farklı soslar yapılır ve tavuk yemeklerinin lezzeti bir kat daha artar. Soslar şu şekilde sıralanabilir:
Tavuk ile yapılan yemeklerin çeşitli olmasından dolayı, tavuk ile yapılacak olan sosların da çeşitli olması oldukça normal bir durumdur. Bu sosların yapımı ise oldukça kolaydır. Hafif Tavuk Sosu Nasıl Yapılır? Bu sos, ızgara ve tava yapılacak olan tavuk etlerinin marine edilmesinde kullanılır. Tavuk incik, tavuk kanat, tavuk but, tavuk kalça, tavuk göğsü, tavuk pirzola ve tavuk sırtı hafif sosla birlikte terbiye edilebilir. Hazırlanan hafif tavuk sosu, diğer beyaz et ürünleri için hazırlanan soslardan farklı olarak hazırlanır çünkü daha hafiftir. Hafif tavuk sosunun yapımı için gerekli malzemeler biber salçası, pul biber ve sıvı yağdır. Tavuk Kalça Izgara Sosu Nasıl Yapılır? Tavuk kalçası, piliç ya da tavuğun üst budun kemiğinin ve derisinin alınarak elde edilmesiyle oluşan beyaz et ürünüdür. Tavuk kalçasını tavada kızartmak ya da mangalda ızgara yapmak gerektiğinde eti daha da tatlandırmak için terbiye edilir. Bunun için kullanılan malzemeler diğer tavuk etlerinin terbiyesi için kullanılan malzemelerle aynıdır. Yemeği yapan kişinin damak zevkine uygun, her çeşit baharat tavuk kalçası ızgara sosunun yapımında kullanılabilir. Tavada ya da mangalda tavuk kalçasının ızgara edilmesi, etin üzerinde bulunan baharatların çabuk yanmasından dolayı fazla kullanılmamalıdır. Bunun yerine tavuk kalçaları piştikten sonra kişinin damak zevkine göre istenildiği kadar baharat konulabilir. Tavuk kalçası ızgara sosu malzemeleri: domates salçası, ayçiçek yağı, yoğurt, sarımsak, soğan, karabiber, kimyon, kırmızı biber, tuz. Tavuk Göğsü Izgara Sosu Nasıl Yapılır? Bu sos, gurme damaklar için hazırlanan bir sos türüdür. Tavuk göğsü ızgara sosu için kullanılacak olan malzemeler, derisi olmayan tavuk ürünlerinin yapımında kullanılabilir. Sos malzemeleri: tavuk göğsü, domates salçası, biber salçası, süt, zeytinyağı, karabiber, kırmızı biber, soğan, sarımsak, tuz. Tavuk Kızartma Sosu Nasıl Yapılır? Fırında çiğ ya da haşlanmış tavuk kızartması, soslu ya da sade olarak yapılabilmektedir. Tercihe ve damak zevkine göre istenilen baharatlar kullanılarak soslar hazırlanabilir. Yapılan bu soslarla birlikte tavuk bu şekilde kızartılabilir. Genel olarak fırında tavuk kızartması yapılırken bunun için hazırlanacak olan sosun kullanımı oldukça uygundur. Bu sosun içine atılan baharatlar ile oldukça lezzetli bir tavuk elde edilebilir. Fırında tavuk kızartma sosu malzemeleri: ayçiçek yağı, salça, karabiber, tuz. Çıtır Tavuk Sosu Nasıl Yapılır? Çıtır tavuk, tavuğun göğsünden ya da budundan yapılmaktadır. Bunun dışında tavuğun sırt etinden yapılan çıtır tavuk yemeği de vardır ancak tavuk sırt eti ile yapılan çıtır tavuk daha farklıdır. Çıtır tavuk, harç ve soslar kullanılarak yapılır. Çıtır tavuk, yağ içinde ya da fırında kızartılarak yapılmaktadır. Tavuk etleri gelişigüzel ya da şerit şeklinde doğranarak üzeri çeşitli malzemelerle kapatılır ve bu şekilde kızartılır. Çıtır tavuk sosu malzemeleri: tavuk eti, yoğurt, süt, soğan, sarımsak, sıvı yağ, salça, karabiber, toz biber, tuz. Tavuk Kanat Mangal Sosu Nasıl Yapılır? Tavuk kanadının ızgara yapılması için birçok farklı terbiye sosu kullanılmaktadır. Bu sosların çeşitli olmasının nedeni, sosta kullanılan malzemelerin seçimi ve oranıyla ilgilidir. Aslında sos için kullanılan malzemeler hemen hemen aynı fakat miktar bakımından ve kullanılan baharatlar farklıdır. Tavuk kanadı mangal sosu malzemeleri: yoğurt, süt, salça, sıvı yağ, soğan, sarımsak, pul biber, karabiber, tuz. Tavuk Çöp Şiş Sosu Nasıl Yapılır? Tavuk budu ya da tavuk göğsü için kullanılacak olan bu sos oldukça beğenilecek bir sostur. Bu sos hazırlandıktan sonra yaklaşık olarak iki saat bekletilmeli ve daha sonra tavuk çöp şişler kızartılmalıdır. Tavuk çöp şiş sosu malzemeleri: soğan, sarımsak, domates salçası, süt, ayçiçek yağı, karabiber, pul biber, tuz. Baharatlı Tavuk Sosu Nasıl Yapılır? Hazırlanacak olan baharatlı tavuk sosu, tüm tavuk ürünlerinde kullanılabilir. Kendi sosu ile terbiye edilen tavuk ürünleri oldukça lezzetli olacaktır. Sos hazırlandıktan sonra tavuk fırın poşetine konularak kızartılmaya başlanır. Baharatlı tavuk sosu malzemeleri: ayçiçek yağı, yoğurt, domates salçası, soğan, sarımsak, kimyon, karabiber, toz biber, kekik, tuz. Tavuk Kanat Sosu Nasıl Yapılır? Tavuk kanadının nerede nasıl yapılacağı gibi baharatı da oldukça önemlidir. Tavuk kanadı sos istemektedir ve sosla birlikte yapılmalıdır. Bunun için bazı baharatlar kullanılır ve bu şekilde daha lezzetli bir hal alır. Tavuk kanadı sosu malzemeleri: domates salçası, biber salçası, kırmızı toz biber, karabiber, yoğurt, süt, tuz. |
defne
25 Nisan 2024 Perşembefirinda tavuk kizartama sos tarifi istiyorum
Cevap yazAdmin
25 Nisan 2024 PerşembeMerhaba Defne hanım,
İşte fırında tavuk kızartma sosu tarifi:
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı salça
- 3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
1. Bir kaseye zeytinyağı, yoğurt ve salçayı koyup iyice karıştırın.
2. Ezilmiş sarımsakları ekleyin.
3. Kekik, pul biber, karabiber, tuz ve limon suyunu ekleyip tekrar karıştırın.
4. Bu sosu tavuk parçalarının üzerine sürüp, 1-2 saat buzdolabında marine edin.
5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, tavuklar kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Vassale
25 Nisan 2024 PerşembeFırında tavuk kızartma için 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı kekik, pul biber, Kara biber, tuz ve yarım çay bardağı zeytin yağı ile beraber harmanlanıp tavuk parçalarına iyice yedirilip fırına verilerek lezzet ile yenir.
Soru Sor / Yorum Yap