Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek bir çok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavuk yemekleri için hazırlanacak olan tavuk sosları yapılan yemeğin daha lezzetli ve daha hoş bir görsel şenliğe dönüşmesini sağlamaktadır. Yemeklerin dışında soslarda oldukça önem taşımaktadır. Çünkü soslar yemeğin lezzetini oldukça etkilemektedir. Her sos aynı yemek için kullanılmamakta her yemeğin kendine ait sosları bulunmaktadır. Bundan dolayı her tavuk yemeği içinde aynı soslar kullanılmamaktadır. Tavuk yemeklerinin yapılışlarına göre farklı soslar yapılır ve tavuk yemeklerinin lezzeti bir kat daha artmaktadır. Soslar şu şekilde sıralanabilir:
- Hafif tavuk sosu
- Tavuk kalça ızgara sosu
- Tavuk göğsü ızgara sosu
- Tavuk kızartma sosu
- Çıtır tavuk sosu
- Tavuk kanat ızgara sosu
- Tavuk çöp şiş sosu
- Baharatlı tavuk sosu
- Tavuk kanat sosu
Tavuk ile yapılan yemeklerin çeşitli olmasından dolayı tavuk ile yapılacak olan soslarında çeşitli olması oldukça normal bir durumdur. Bu sosların yapımı ise oldukça kolaydır.
Hafif Tavuk Sosu:
Yapılacak olan bu sos, ızgara ve tava yapılacak olan tavuk etlerinin marine edilmesinde kullanılmaktadır. Tavuk incik, tavuk kanat, tavuk but, tavuk kalça, tavuk göğsü, tavuk pirzola ve tavuk sırtı hafif sosla birlikte terbiye edilebilir. Hazırlanan hafif tavuk sosu diğer beyaz et ürünleri için hazırlanan soslardan farklı olarak hazırlanır. Çünkü daha hafiftir. Hafif tavuk sosunun yapılması için gerekli malzemeler biber salçası, pul biber, ve sıvı yağdır.
Tavuk Kalça Izgara Sosu:
Tavuk kalçası, piliç ya da tavuğun üst budun kemiğinin ve derisinin alınarak elde edilmesiyle oluşan beyaz et üründür. Tavuk kalçasını tavada kızartmak ya da mangalda ızgara yapmak gerektiği zaman eti daha da tatlandırmak için terbiye edilir. Bunun için kullanılan malzemeler diğer tavuk etlerinin terbiyesi için kullanılan malzemelerle aynıdır. Yemeği yapan kişinin damak zevkine uygun, aynı zamanda her çeşit baharat tavuk kalçası ızgara sosunun yapılmasında kullanılabilir. Tavada ya da mangalda tavuk kalçasının ızgara edilmesi etin üzerinde bulunan baharatların çabuk yanmasından dolayı fazla kullanılmamalıdır. Bunun yerine tavuk kalçaları piştikten sonra kişinin damak zevkine göre istenildiği kadar baharat konulabilir. Tavuk kalçası ızgara sosu malzemeleri, domates salçası, ayçiçek yağı, yoğurt, sarımsak, soğan, karabiber, kimyon, kırmızı biber, tuz.
Tavuk Göğsü Izgara Sosu:
Bu gurme damaklar için hazırlanan bir sos türüdür. Tavuk göğsü ızgara sosu için kullanılacak olan malzemeler derisi olmayan tavuk ürünlerinin yapılmasında kullanılabilir. Sos malzemeleri, tavuk göğsü, domates salçası, biber salçası, süt, zeytinyağı, karabiber, kırmızı biber, soğan, sarımsak, tuz.
Tavuk Kızartma Sosu:
Fırında çiğ ya da haşlanmış tavuk kızartması soslu ya da sade olarak yapılabilmektedir. Tercihe ve damak zevkine göre istenilen baharatlar kullanılarak soslar hazırlanabilir. Yapılan bu soslarla birlikte tavuk bu şekilde kızartılabilir. Genel olarak fırında tavuk kızartması yapılırken bunun için hazırlanacak olan sosun kullanımı oldukça uygundur. Bu sosun içine atılan baharatlar ile birlikte oldukça lezzetli bir tavuk elde edilebilir. Fırında tavuk kızartma sosu malzemeleri, ayçiçek yağı, salça, karabiber, tuz.
Çıtır Tavuk Sosu:
Çıtır tavuk, tavuğun göğsünden ya da budundan yapılmaktadır. Bunun dışında tavuğun sırt etinden tapılan çıtır tavuk yemeğide vardır. Ancak tavuk sırt eti ile yapılan çıtır tavuk daha farklıdır. Çıtır tavuk har ve soslar kullanılarak yapılır. Çıtır tavuk yağ içerisinde ya da fırında kızartılarak yapılmaktadır. Tavuk etleri gelişi güzel ya da şerit şeklinde doğranarak üzeri çeşitli malzemelerle kapatılır ve bu şekilde kızartılır. Çıtır tavuk sosu malzemeleri, tavuk eti, yoğurt, süt, soğan, sarımsak, sıvı yağ, salça, karabiber, toz biber, tuz.
Tavuk Kanat Mangal Sosu:
Tavuk kanadının ızgara yapılması için birçok farklı terbiye sosu kullanılmaktadır. Bu sosların çeşitli olmasının nedeni sosta kullanılan malzemelerin seçimi ve oranıyla ilgili bir durumdur. Aslında sos için kullanılan malzemeler hemen hemen aynı fakat miktar bakımından ve kullanılan baharatlar farklıdır. Tavuk kanadı mangal sosu malzemeleri, yoğurt, süt, salça, sıvı yağ, soğan, sarımsak, pul biber, karabiber, tuz.
Tavuk Çöp Şiş Sosu:
Tavuk budu ya da tavuk göğsü için kullanılacak olan bu sos oldukça beğenilecek bir sostur. Bu sos hazırlandıktan sonra yaklaşık olarak iki saat bekletilmeli ve daha sonra tavuk çöp şişler kızartılmalıdır. Tavuk çöp şiş sosu malzemeleri, soğan, sarımsak, domates salçası, süt, ayçiçek yağı, karabiber, pul biber, tuz.
Baharatlı Tavuk Sosu:
Hazırlanacak olan baharatlı tavuk sosu tüm tavuk ürünlerinde kullanılabilir. Kendi sosu ile terbiye edilen tavuk ürünleri oldukça lezzetli olacaktır. Sos hazırlandıktan sonra tavuk fırın poşet,ne konularak kızartılmaya başlanır. Baharatlı tavuk sosu malzemeleri, ayçiçek yağı, yoğurt, domates salçası, soğan, sarımsak, kimyon, karabiber, toz biber, kekik, tuz.
Tavuk Kanat Sosu:
Tavuk kanadının nerede nasıl yapılacağı gibi baharatıda oldukça önemlidir. Tavuk kanadı sos istemektedir ve sosla birlikte yapılmalıdır. Bunun içinde bazı baharatlar kullanılır ve bu şekilde daha lezzetli bir hal alır. Tavuk kanadı sosu malzemeleri, domates salçası, biber salçası, kırmızı toz biber, karabiber, yoğurt, süt, tuz.