Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten sos, birçok insanın severek tükettiği hatta olmazsa olmazlarından olan ve adından da anlaşılacağı gibi bir İtalyan sosu olan bir sostur. En temel maddesi domates olan bu sos enerji ve fayda bakımından oldukça yükseklerde tutulmaktadır. Özellikle soğuk kış aylarında kişilerin vücutlarının ihtiyacı olan bu mükemmel sosun bolca tüketilmesi gerekmektedir. Öyle ki sabahları kahvaltıda bile tüketebileceğiniz bu sos sizlere oldukça fayda sağlayarak gün boyu yetecek kadar enerji sağlayabilmektedir. En çok makarnalarda, spagettilerde ve pizzalarda kullanılarak yiyeceklere lezzet katan bu sosu diğer birçok alanda severek kullanabilirsiniz. Özellikle bahçede yetişen domateslerden yapılan ve son derece doğal olan napoliten sos, bu malzemeler ile yapıldığı zaman çok daha lezzetli bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bu sosun yapımında kullanılan fesleğen ya da kekik gibi malzemeler bu sosun ekstra bir tat almasını sağlamaktadır. Napoliten sos yapılışı oldukça kolaydır. Bu nedenle birçok kişi bu sosu hazır olarak almak yerine evlerinde kolay bir şekilde yapabilir. Siz de bu sosu hazır almak yerine evinizde yaparak güvenle tüketebilirsiniz.

Napoliten Sos Malzemeleri
  • Yaklaşık 4-5 tane domates,
  • Bir tutam toz şeker,
  • Bir çay bardağının biraz altında zeytinyağı,
  • Bir tutam tuz,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • Bir adet küçük boy kuru soğan,
  • Bir tutam karabiber,
  • Birkaç yaprak fesleğen (Eğer fesleğen bulunamıyorsa bunun yerine maydanoz, kekik gibi kokulu bitkiler de kullanılabilir.)
  • Son olarak bir tatlı kaşığı üzüm sirkesi bu İtalyan sosunu yapabilmeniz için gerekli malzemelerdendir.
Napoliten Sos Nasıl Yapılır?

Öncelikle işe domateslerimizi yıkayarak başlayalım ve bu domatesleri bir kap içerisine güzel bir şekilde rendeleyelim. Daha sonra bir tencere içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar zeytinyağını koyarak ateşe verelim. (Tüpün orta boy gözü uygundur.) Bu işlemin ardından yağ iyice kızarken biz soğanı küçük parçacıklar halinde doğrayarak yağ içerisine ilave edelim ve karıştırarak kavuralım. Ta ki soğanların rengi şeffaf bir renk alana kadar bu işleme devam edelim.

Soğan henüz tam olarak kavrulmadan önce bizler üzerine havan yardımı ile dövdüğümüz sarımsağı ekleyelim. Bu sırada karıştırma işlemini ihmal etmeyelim ve karıştırmaya devam edelim. Soğanların ve diğer malzemelerin için için pişmesi için bu işlemi eksiksiz ve aksatmadan gerçekleştirelim.

Bu işlem tamamlandıktan sonra artık diğer malzemelerimizi sırayla yavaş yavaş koymaya sıra geldi. İlk olarak ayrı bir kaba rendelediğimiz domatesleri bu soğan ve sarımsak içerisine ekleyelim. Damak zevkinize göre istediğiniz kadar tuz, karabiber ve sirke ekleyelim ve ocağın altını kısarak istediğimiz kıvama gelene kadar bu ısıda pişirmeye devam edelim.

Son olarak sosun tamamlanmasına yakın istediğimiz yeşillikleri ekleyelim ve sosu ocaktan alalım. Artık napoliten sos hazır. En sağlıklı bir saklama şekli olan cam kavanozlarda bu sosumuzu saklayabiliriz.

Ekstra Bilgiler

Napoliten sosun lezzetini artırmak için bazı ekstra malzemeler de ekleyebilirsiniz. Örneğin, bir miktar beyaz şarap veya kırmızı şarap sosunuzu daha aromatik hale getirebilir. Ayrıca, rendelenmiş parmesan peyniri de sosunuza ekstra bir tat katacaktır. Bu sosu sadece makarna ve pizzalarda değil, aynı zamanda et ve sebze yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Sosunuzu daha uzun süre saklamak isterseniz, buzdolabında hava almayan bir kapta muhafaza edebilir ve birkaç gün içinde tüketebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Başemel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Başemel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatlı Ekşi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Ekşi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Wasabi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Wasabi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sos Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sos Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Makarna İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Makarna İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri