Kışlık Domates Sosu Hazırlanışı Kışlık domates sosu, yemeklerimizin yanında olmazsa olmazlar arasındadır. Özellikle tavuk ve makarna çeşitlerinde, üzerine dökerek veya yanında tükettiğimiz domates soslarının tadı vazgeçilmezdir. Kışlık domates sosunun adının neden "kışlık" olduğunu açıklayacak olursak; her meyve ve sebzenin mevsiminde güzel olduğunu unutmamak gerekir. Yazın tükettiğimiz domateslerin tatları ile kışın tüketilen domateslerin tatları ve tazelikleri arasında büyük farklar vardır. Ülkemizin maddi durumu göz önünde bulundurulduğunda, her evde derin dondurucuların mevcut olmadığını söyleyebiliriz. Derin dondurucular olsa dahi bu kadar domatesi nasıl stoklayacağınızı düşünmek gerek. Kabaca bir hesap yapıldığında, kışlık ihtiyaç için 4 kişilik bir ailenin yaklaşık 100 kg domates stoklaması gerekiyor, bu da pek mümkün görünmüyor. Bundan dolayı yaz aylarında yetişen ve hormon içermeyen domateslerle soslar hazırlayarak kış için saklayabilirsiniz. Emin olun, kışın yemeklerinizin yanında sunduğunuz domates soslarını, ailenizle birlikte tükettiğinizde "iyi ki de zahmetine katlanmışım" diyeceksiniz ve her yaz mutlaka bu zahmete kalkışacaksınız. Şimdi, kışlık domates sosunun yapılışını ve tarifini sizlerle paylaşacak olursak; Kışlık Domates Sosu Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır? Öncelikle kuru soğanları çok ufak olacak şekilde rendeleyebilir veya robota verebilirsiniz. Fakat sosun fazla akışkan olmaması için kuru soğanları çok fazla ufaltmayınız. Rendelemiş olduğunuz kuru soğanları bir kaba boşaltarak bir köşede ayırın ve sarımsakları dövmeye geçin. Sarımsakları da aynı şekilde başka kaba boşaltın ve sakın soğanların olduğu kaba aktarmayın. Ardından domatesleri ufak olacak şekilde doğrayın fakat domateslerin kabuklarını soymanız gerekmektedir. Midemiz, domates kabuklarını sindirmede zorlanmaktadır. Bu nedenle rahatsız olmamanız için öncesinde kabuklarını soyun. Aynı şekilde biberleri de küçük küçük doğrayın veya robottan çekebilirsiniz. Dikkat edeceğiniz husus, biberlerin çok ufak bir şekilde dilimlenmemesidir. Sonrasında tencereyi alarak içine sıvı yağını, biberleri ve soğanı ekleyip iyice yumuşayana kadar karıştırarak kaynatın. Yumuşama sağlandığında, ilk olarak sarımsakları da ekleyin. Sarımsakları ekledikten sonra 3-4 dakika kadar daha kaynattıktan sonra son olarak domatesleri de ekleyin ve kısık ateşte elli dakikaya kadar kaynamasını bekleyin. Kaynama devam ederken el karıştırıcı ile ara ara karıştırabilirsiniz veya kendiniz de kaşıkla karıştırın. En son olarak kaynama işlemi bittikten sonra kışlık domates sosunuz için hazırlamış olduğunuz kavanoz veya saklama kaplarına boşaltarak kapaklarını sıkıca kapatınız. Bu işlemi, mümkün olduğu kadar kaynama işlemi biter bitmez sıcakken gerçekleştiriniz. Doldurduğunuz bu kavanozları bir tepsiye alarak, kapak kısmı altta kalacak şekilde ters çevirerek diziniz ve tepsiyi güneş görebilecek bir yere kaldırarak bir gece bekletiniz. Bir gün sonra kavanozun kapağına kadar hepsi süzülmüşse ters çevirerek kavanozlarınızı serin bir yere kaldırarak, kışlık soslarınızı hazırlamış olursunuz. Şimdiden afiyet olsun. |
Torcan
12 Temmuz 2024 CumaDomateslerin kabuklarını soymak çok zaman alıyor mu? Bir de, kavanozları ters çevirip bir gece bekletmek zorunda mıyız ya da bu işlemi hızlandırmak için baska bir yöntem var mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaTorcan, domateslerin kabuklarını soymak biraz zaman alabilir, ancak domatesleri kaynar suya batırıp hemen ardından soğuk suya daldırarak bu süreci hızlandırabilirsin. Bu yöntemle kabuklar çok daha kolay soyuluyor. Kavanozları ters çevirip bir gece bekletmek genellikle kapakların vakumlanması ve sızdırmaz hale gelmesi için önerilir. Bu işlemi hızlandırmak için kavanozları sıcak su dolu bir tencerede kısa bir süre kaynatmayı deneyebilirsin. Bu da kapakların vakumlanmasını sağlar.