Kanat Sosu Tavuk kanadını ızgarada pişirmek için çok çeşitli terbiye sosları kullanılır. Bu sosların farklılık göstermesinin sebebi, kullanılan malzemelerin seçimi ve oranlarıyla ilgilidir. Esasında sosta kullanılan malzemeler benzerdir; değişkenlik yoğurt, süt, sıvı yağ, salça, soğan gibi malzemelerin tercihleri ile ilişkilidir. Tavuk kanadını terbiye ederken iki detay önemlidir. Birincisi, kanadın sos içinde buzdolabında bekletilmesidir. İkincisi ise tavuk kanat ve kanat kökünü sosa yatırmadan önce, "sosu içine çekebilmesi amacıyla" çatalla arkalı önlü delinmesidir. Bu detay çok kişi tarafından bilinmez, bilinse de söylenmez. İşte işin sırrı burada yatmaktadır. Kanat derisi yağlı ve geçirgen olmadığından, fazla sıvı yağ kullanmak gereksizdir. Tavuk Kanat İçin Mangal Sosu Malzemeleri
Bir kilo tavuk kanadını mangalda ızgara yapmak için iyice yıkayın ve süzün. Çatal ile, kanat ve kanat köklerinin her iki yüzünü çatalla delin. Sonrasında sos tenceresine bir beyaz sulu soğan ve iki diş sarımsaktan çıkarttığınız suyu, iki çorba kaşığı yoğurt, bir çorba kaşığı domates salçası, üç çorba kaşığı ayçiçek yağı, dört çorba kaşığı süt, bir orta boy kaşık pul biber, bir çay kaşığı karabiber, bir orta boy kaşık tuz koyun ve iyice karıştırın. Gerekli Malzemeler
Başka bir kâsede barbekü sos, ketçap, bal ve sarımsağı güzelce karıştırın. Fırından çıkan tavukları bu sosa batırıp tekrar fırın telinin üst kısmına dizin.
Sarımsakları ve soğanları ince ince doğrayın. Kanatları büyükçe bir kaba koyun. Doğradığınız sarımsak ve soğanları kanatların üzerine dökün. Diğer malzemeleri de teker teker ekleyin. İyice karıştırın ve kabın ağzını jelatinle kapatın. Tahmini iki saat bekletin. Tuzunu da ekleyin. İki saat sonra kanatları çıkarın ve mangalda pişirin. 1 Kilo Kanat İçin Sos Nasıl Yapılır?
Salça ve yoğurt içine kesme şekerler katılıp bir güzel çırpılacak. Hafif sulanınca tuz, kırmızı ve karabiber eklenip içine bira ya da kola katılıp iyice karıştırılacak. Yayvan bir kapta kanatların üzerine karışımı döküp 3-5 dakika iyice ovup birkaç saat karışım ile dinlenmeye bırakılacak. Tarif 8 tane tavuk kanadının üzerine: 2 orta boy kaşık yoğurt, bir orta boy kaşık soğan suyu, bir orta boy kaşık kekik, bir orta boy kaşık karabiber, bir orta boy kaşık kırmızı pul biber, bir orta boy kaşık domates salçası, bir orta boy kaşık biber salçası, az miktar sarımsak tozu, biraz köri, biraz zencefil ekleyin ve yavaşça karıştırarak malzemeleri yedirin. Oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirin. |