Yemek SoslarıYemek sosları, yemeklerin yanında tat katmak için kullanılır ve hemen hemen her yemeğin içerisinde veya yanında bulunması gerekmektedir. Yemek sosları, günümüzde hem yemeğe ayrı bir lezzet katar hem de yemeği daha zengin göstermektedir. Yemek sosları, kış-yaz fark etmeksizin kullanılır ve hemen hemen her evde yapılır. Özellikle anneler, kışa hazırlık yaparak sos yapımına başlar çünkü yazın sebze bolluğundan sos akıllara bile gelmemektedir. Fakat kışın kimse organik olmayan sebzeleri tüketmek istemez, bu nedenle soslar imdada yetişir. Yemek sosları hem kişileri şişirmez hem de rahatlık hissi sağlar. Ancak yemeklik sosların genelinde sarımsak veya soğan bulunur ve bu da bazen damak tadına uymayan ailelerin hoşlanmadığı bir durum haline gelir. Örneğin, tavuk soslarında soğan ve sarımsak olsa da ızgarada yandığı için kokusu kalmaz fakat çiğ köfte soslarında aynı şey söylenemez. Şimdi sizlerle tavuk eti için terbiye edilen sos tarifini paylaşacağım. Misafiriniz geldiğinde ve tavuğunuz buzlukta olduğunda, hemen çıkarıp ılık suyun ya da mikrodalganın buz çözme özelliği ile buzunu çözdürerek bu kolay sosla 10 dakikada hazır hale getirebilirsiniz. Tavuk Terbiyesi Sos Tarifi
Hazırlanışı:Derin bir kabın içerisine bütün sos malzemelerini boşaltarak iyice çırpalım. Tavuklarımızı sos kabına atıp, her taraflarının sosa iyice bulaşmasını sağlayalım. Orta ateşte hazırlanmış mangal veya barbeküde kızarıncaya kadar çevirerek 15 dakika boyunca pişirelim. Tavukların pişip pişmediğini anlamak için çatalın ucunu tavuklara batırın, eğer suyu kanlı gelirse pişmemiş demektir. Fakat ateş çok harlı olmamalıdır. Çünkü sos üzerinde yanarsa tadı acı gelebilir. Daha sonra hazır tavukları servis yapın. Patlıcanlı Kırmızı Biber Sosu Tarifi
Hazırlanışı:Kırmızı biberler ve patlıcanlar közde iyice közlenip kabukları soyulmalıdır. El blenderına çekip ayrı bir yerde soğanı kavurup daha sonra karışıma ilave edin. Üstüne dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyip blender'dan geçirin. Sosu buzdolabında saklayıp kahvaltılarda ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz. Soğanlı Domates Sosu Tarifi
Hazırlanışı:Soğanları ve sarımsakları bir robot yardımı ile iyice kıyın. İnce bir süzgeç yardımı ile suyu ve posası ayrılır. Elde ettiğiniz posayı kekikle birlikte iyice kızdırılmış olan yağa atın ve orta ateşte sürekli karıştırarak kızartın. Daha sonra soğanlar pembeleşince tuz ve şekeri de ilave edin. Her seferinde bir çay bardağı su eklenerek suyu çekilip pelte halini alana kadar devam edin. Son olarak ise soğanın suyunu ilave edip yoğunlaşıncaya kadar pişirin. Domates salçasını da ekleyerek bir süre pişirin daha sonra karıştırıcı ile iyice parçalanan domatesleri katın. Kıvama istenilen gibi olduysa eğer sosunuz hazır demektir. |
Patlıcanlı kırmızı biber sosunu yaparken közde ne kadar süre tutmak gerekiyor? Kavurduğumuz soğanı karışıma eklerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu sosu buzdolabında ne kadar süre saklayabilirim?
Cevap yazMerhaba Saika,
Patlıcanlı kırmızı biber sosunu yaparken patlıcanları ve kırmızı biberleri közde yaklaşık 20-25 dakika tutmanız yeterli olacaktır. Közlerken sebzelerin üzerinin tamamen yanık kabuklarla kaplanmasını bekleyin, bu şekilde içleri daha yumuşak olacaktır.
Kavurduğunuz soğanı karışıma eklerken soğanların tamamen yumuşamış ve hafif karamelize olmuş olmasına dikkat edin. Soğanların rengi altın sarısı olmalı, ancak yanmamasına özen göstermelisiniz. Bu, sosun lezzetini arttıracaktır.
Bu sosu buzdolabında hava almayacak şekilde kapalı bir kapta yaklaşık 1 hafta boyunca saklayabilirsiniz. Eğer daha uzun süre saklamak isterseniz, dondurarak da muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun!