Ajvar Sos Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Ajvar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ajvar Sos

Ajvar sos, Balkan ülkelerinde oldukça popüler olan bir sostur. Domates salçası, közlenmiş patlıcan ve hafif acı biberden oluşan bu ezme, bölge mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Balkanlarda 'Lutenitsa' adıyla da bilinen bu sos, lezzeti ve aromasıyla yemeklere ayrı bir tat katar. Ajvar sos, kahvaltılarda rahatlıkla kullanılabilir, et yemeklerinin yanında, pilavlarda, makarnalarda ve patates kızartmasının üzerinde tüketilebilir. Ayrıca, et marine ederken de bu sosu kullanabilirsiniz. Hazırlanışı oldukça kolay olan bu sos, ülkemizde de sıklıkla tercih edilmektedir. İsteğe göre bol miktarda hazırlayarak kavanozlarda saklayabilir ve kışın rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Ajvar Sos Malzemeleri

  • 5 tane domates
  • 2 tane iri patlıcan
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 3 adet kırmızı biber
  • 1 tane havuç
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Ajvar Sos Nasıl Yapılır?

Patlıcan ve kırmızı biberleri közledikten sonra kabuklarını soyun. Kuru soğanın kabuklarını temizledikten sonra ince ince piyazlık doğrayın. Soğanları bir tavada zeytinyağı ile soteleyin. Havucu rendeleyin. Sarımsakları ezip doğradıktan sonra tavanın içine atıp sotelemeye devam edin. Domateslerin kabuklarını soyup mutfak robotunda çekin ve bu karışımı tavanın içine ekleyerek domatesler suyunu çekene kadar pişirin.

Közlediğiniz kırmızı biber ve patlıcanları küp küp doğrayın. Pişirdiğiniz sos koyulaşmaya başladığında içine patlıcan ve biberleri de ilave ederek pişirin. Sosun içine tuz ve kırmızı pul biberi de ekledikten sonra 10 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Sos ılıdıktan sonra mikserden geçirin. Hazırladığınız sosu bu şekilde hemen yemeklerde kullanarak tüketebilirsiniz. Ayrıca, kış için saklamayı düşünüyorsanız mikserden geçtikten sonra tekrar ocakta bir süre daha pişirmelisiniz. Hazırladığınız sosu kavanozların içine koyarak ağzını sıkıca kapatın. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp hava almadığı sürece aylarda bozulmadan saklayabilirsiniz. Kavanozları ters çevirip serin bir yerde muhafaza edebilir ve bütün kış rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Ek Bilgiler

Ajvar sosun lezzetini artırmak ve farklı aromalar katmak için, kullanılan malzemelerin miktarlarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin, daha acı bir sos elde etmek için kırmızı pul biber miktarını artırabilir veya farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Ayrıca, ajvar sosu hazırlarken kullanılan sebzelerin taze ve kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Közleme işlemi sırasında sebzelerin tamamen yumuşamasını beklemek, sosun kıvamını ve lezzetini olumlu yönde etkileyecektir.

Ajvar sos, sadece yemeklerde kullanmakla sınırlı kalmaz; aynı zamanda çeşitli mezelerin içinde de kullanılabilir. Örneğin, beyaz peynirle karıştırarak farklı bir meze elde edebilir veya yoğurtla karıştırarak dip sos olarak tüketebilirsiniz. Bu şekilde, ajvar sosun çok yönlü kullanım imkanlarından faydalanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Salsa Sos Tarifi ve Malzemeleri

Salsa Sos Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Güncel

Limon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İtalyan Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Meksika Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Meksika Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Başemel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Başemel Sos Tarifi ve Malzemeleri

İskenderin Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İskenderin Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Yumurtasız Islak Kek Sosu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yumurtasız Islak Kek Sosu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çemen Nasıl Yapılır?

Çemen Nasıl Yapılır?

Meyveli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsaklı Mayonez Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsaklı Mayonez Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Makarna Sosları

Hazır Makarna Sosları

Bolognese Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolognese Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri