Biberli Domates Sosu Biberli domates sosu, genellikle kışlık yiyecek olarak konserve şeklinde hazırlanır. Hazırlanan soslar sabah kahvaltısının yanı sıra yemeklerin yanında meze olarak da sunulabilir. Bu tarifte, biberler kıyılmış olarak kullanılır, ancak dileyenler küçük Arnavut biberlerini sosun içerisine bütün olarak ekleyebilir. Bu durum sosun bekleme süresini uzatsa da acı severler için güzel bir meze olacaktır. Biberli Domates Sosu İçin Malzemeler
Biberli Domates Sosu Nasıl Yapılır? Yıkanıp kurutulan domatesler, kabuklarıyla birlikte rondoya atılıp püre haline getirilir. Domateslerin asidini düşürmek için bir tencere içerisinde biraz kaynatılır. Domates suyunu istediğiniz ölçüde çektiğinde altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Maydanoz ve biberler yıkanıp ayıklanır. Sarımsaklar soyulup biber ve maydanozla birlikte rondodan geçirilir. Ufalanan malzemeler soğuk domates püresine eklenir. Zeytinyağı, sirke, tuz ve nane de karışıma eklenip iyice karıştırılır. Hemen tüketilmeyecekse, karışım kavanozlara konulur ve kapakları sıkıca kapatılır. Hazırlanan sosun uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için buzdolabında veya güneş almayan serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ekstra Bilgiler Bu sosu farklı tariflerde de kullanabilirsiniz. Özellikle makarnalar, et yemekleri ve sandviçler için harika bir lezzet katacaktır. Ayrıca, biberli domates sosunu hazırlarken damak zevkinize göre baharat miktarlarını ve çeşitlerini de değiştirebilirsiniz. Acı sevmeyenler için cin biberi yerine tatlı biber kullanılabilir. Bunun yanı sıra, sosun kıvamını yoğunlaştırmak isterseniz, domateslerin suyunu daha fazla çektirebilirsiniz. Kavanozların sterilizasyonuna dikkat edilmesi de sosun uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle kavanozları ve kapaklarını kaynar su ile sterilize etmek önemlidir. |
Otac
25 Temmuz 2024 PerşembeBiberleri kıyılmış yerine bütün eklemek sosun bekleme süresini uzatır demissiniz, gercekten bekletmek zorunda miyiz? Acaba daha hızlı tüketmek için baska bir yöntem var mı?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeOtac, biberleri bütün eklemek sosun lezzetinin daha yavaş yayılmasına neden olabilir, bu yüzden bekleme süresi uzayabilir. Ancak, sosu daha hızlı tüketmek istiyorsanız, biberleri ince ince doğrayarak eklemek bu süreci hızlandırabilir. Bu şekilde biberlerin aroması daha çabuk yayılır ve sosun tadı daha kısa sürede oturur. Alternatif olarak, sosu hafifçe ısıtarak da tatların daha hızlı karışmasını sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun!