Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel sos, aslı Fransız mutfağına ait ve çeşitli mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan yemek sosu çeşididir. Yapımında sadece birkaç malzeme kullanılarak yapılan bu sos yemeklere ayrı bir lezzet ayrı bir tat veriyor. İçinde un, süt, tereyağı kullanılan ve bütün yemek dostlarının temelini oluşturan bir temel sostur. Eşit miktarda kullanılan tereyağı ve unu orta ateşte kavurarak pişirilen roux adı verilen meyaneye yavaş yavaş süt ilave ederek boza kıvamına gelinceye kadar karıştırılır ve yumuşak ve güzel kıvamlı bir sos elde edilir. Aynı karışıma süt yerine evde hazırladığınız tavuk suyunu ilave ederseniz velute sos yapmış olursunuz. Yeni hazırlanan beşamel sos sıcakken içine parmesan peyniri veya gravyer peyniri de ekleyip karıştırılırsa bu sefer de morney sos, krema eklenirse ise krem sos olarak adlandırılmaktadır. Beşamel sos bu soslara ve benzeri yapılan yemek dostlarına zemin hazırlar ve temel oluşturur. Beşamel sos pişirmek aslında oldukça basit ve pratik bir tariftir. Ancak bazı püf noktaları vardır ve bunlara uyulmaması halinde istenilen lezzete ulaşmanız biraz zor olabilir. Bu püf noktalarından biri sosun topaklanmaması için sürekli olarak karıştırarak pişirmek gereklidir. Aynı zamanda içine koyulan sütün sıcak olması gerekir. Önceden sütü ısatmanız gerekir. Başka bir taraftan kalın tabanlı bir tencere tercih edilmelidir ve tereyağını yakmadan eritin. Kullandığınız unu her zaman eleyerek kullanmak çok önemlidir. Hem topaklanmasın için hem de lezzet açısından delikleri ince olan bir süzgeç yardımıyla eleyerek yavaş yavaş ilave edin. Tahta kaşık kullanarak 3-4 dakika köpük, köpük olana kadar pişirin.

Beşamel sos tarifi için gerekli olan malzemeler nelerdir?
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt (İstenilen kıvama göre süt ekleyerek seyreltebilirsiniz)
  • Biraz tuz
  • Çekilmiş beyaz biber
  • Rendelenmiş Hint cevizi (Muskat) isteğe bağlıdır.
Beşamel sos tarifinin yapılışı ve nasıl yapılır?

Öncelikle daha sıvı bir kıvam istiyorsanız süt miktarını arttırmak sizin elinizde. Ayrıca beşamel sosa güzel bir aroma vermek isteyenler için sütü ısıtırken içine bir defne yaprağı atmamız yeterli olacaktır. Beşamel sos yapımına başlarken öncelikle orta boy bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Daha sonra içine tereyağını koyun ve eritin ardından üzerine unu ekleyerek ekleyin ve iyice kavurun. Un köpük, köpük olacaktır. Daha sonra önceden ısıtılmış sütü yavaş yavaş karışıma ilave edin ve iyice karıştırın. Isıtılmış sütü sosa eklerken 2-3 seferde ilave edin ki sos topaklanma yapmasın. Sos kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Beşamel sos istediğiniz kıvama gelinceye kadar karıştırılır eğer karıştırma yapılmazsa sosun dibi tutabilir. Sos pişince içine tuz, çekilmiş beyaz biber ve rendelenmiş muskat ekleyin ve karıştırın. Beşamel sos tarifi hazır. Bu tarifi çorbalarda, pürelerde, sebze yemeklerinde, et yemekleri, fırın makarna, sufle, lazanya ve daha birçok alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Beşamel Sos Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hazır Makarna Sosları

Hazır Makarna Sosları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kahvaltılık Sos Nasıl Yapılır?

Kahvaltılık Sos Nasıl Yapılır?

Sarımsak Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Sos Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Kahvaltılık Sos Tarifleri Nelerdir?

Kışlık Kahvaltılık Sos Tarifleri Nelerdir?

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Cheddar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Cheddar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Worcestershire Sos Tarifi ve Malzemeleri

Worcestershire Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Chipotle Sos Tarifi ve Malzemeleri

Chipotle Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Barilla Sos Tarifi ve Malzemeleri

Barilla Sos Tarifi ve Malzemeleri

Meyve Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Meyve Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

En Güzel Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

En Güzel Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Yemek Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Yemek Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri