Balzamik Sos Balzamik sos, hemen hemen her türlü yemekte kullanılabilen ve ülkemizde en fazla salatalarda tercih edilen bir sostur. Balzamik Sosun Kullanım Alanları Balzamik sos, en çok salatalar için tercih edilmektedir. Ülkemizde salata sosları arasında en başlarda yer alan bu sos, eğer gerçekten uygun şekillerde ve katkısız yapılmışsa, kullandığınız salata tabağının dibinde birikmemelidir. Birçok sos, salataya döküldükten kısa bir süre sonra salata içerisinden süzülerek tabağın dibine gider. Ancak yapacağımız balzamik sos, bu şekilde olmayacaktır. Bunun için doğru kıvamı tutturmalısınız. Balzamik sirkesi, İtalyan mutfağında kullanılan önemli malzemelerden biridir. Sadece salatalarda değil, birçok yemek içerisinde kullanılan balzamik sirkesi, ülkemizde de sos yapımında kullanılmaktadır. Hazırlayacağınız sos, sıradan hazır balzamik soslara benzemeyecektir. Bu nedenle yaptığınız sosları kesinlikle sıradan hazır soslarla karşılaştırmamalısınız. Balzamik sos, en çok peynirli salatalara yakışır ve birçok salatada gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu sosun yapılışına geçmeden önce özellikle belirtmek isterim ki, bu sosu yapacağınız balzamik sirkeyi çok iyi seçmelisiniz. En kaliteli sirke işinizi görecektir. Balzamik Sos Malzemeleri
Balzamik Sos Nasıl Yapılır? Biraz büyük bir tencere üzerine üzüm pekmezi ile nar ekşisi koyulur. Bu iki malzemeyi iyi bir şekilde karıştırmalısınız. Daha sonra mikserin ucuna parçalayıcı ucu takarak sürekli aynı yönde bu karışımı parçalayın. Parçalayıcı uç bulamayan kişiler bu işlemi karıştırıcı uç ile de sürekli aynı yöne doğru çırparak yapabilirler. Bu işlemi uzun bir süre yapın, yaklaşık 4-5 dakika kadar sürekli yapmaya devam edin. Çırpma ya da parçalama işlemi devam ederken, yavaş bir şekilde etrafa sıçramayacak şekilde zeytinyağını ilave edin. Bu işlem sırasında karıştırma işlemi devam etmelidir. Böylece karışım içerisine dökülen zeytinyağı diğer malzemelerin içine işleyecektir. Bu işlemden sonra tüm bu karışım içerisine çırpma işlemi devam ederken, aynen zeytinyağı gibi balzamik sirke ilave edilir. Daha önce de söylediğimiz gibi balzamik sirkeyi çok iyi seçmelisiniz. Bu, sosun lezzetinde direkt olarak etkili olacaktır. Artık neredeyse balzamik sos hazır sayılmaktadır. Bu işlem ise tadına bakma işlemidir. Bu işlemde, hazırladığınız balzamik sosun lezzetini kontrol edin. Kişinin damak zevkine göre, karıştırma işlemi ile zeytinyağı ve balzamik sirke eklenmeye devam edilebilir. Eğer ekleyecek olursanız, çırpma işlemini iyi yapmalısınız. Artık balzamik sosunuz hazır. Birçok salatada ve yemek içerisinde bu sosu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Üstelik evinizde doğal olarak yaptığınız bu sosu uzun süreler boyunca bozulmadan bekletebilirsiniz. |