Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosu

Balık Sosunun Tanımı

Balık sosu, çeşitli balık türlerine özel olarak hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her tür balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzetlendirmek amacıyla serviste üzerine dökülerek ya da yanında ikram edilerek balık sosundan faydalanabilirsiniz. Bu soslar ızgara balıkların, kızartma olarak pişirilen balıkların ya da buğulama yöntemiyle hazırlanan balıklara ayrı bir tat vermektedir. Ancak sosun balığın lezzetini bastırmaması, aksine tadını pekiştirmesi gerekir. Bunun için balığın özelliklerine uygun malzemeler kullanılmalıdır. Sizlere farklı balıklarla ikram edebileceğiniz, farklı malzemelerle hazırlanmış balık sosları hazırladık.

Balık Sosu Türleri

Sos Bernez (Bearnaise)

Bu sosu hazırlamak için, ince kıyılmış maydanoz, sarımsak, 2 yemek kaşığı tarhun otu, 1 tane defne yaprağı ve bir tutam kekik tavanın içinde yarım çay bardağı sirke ve beyaz şarapla birlikte ısıtılır. İçine ince doğranmış biber koyularak, sos malzemelerinin üçte ikisi çekinceye dek koyulaşana kadar pişirilir. Bu malzeme soğumaya alınır. Başka bir kabın içinde malzeme yumurta sarılarıyla birlikte çırpılır. İçine 5 yemek kaşığı kazeini alınan tereyağı ilave edilir. En son olarak limon suyu, tuz ve Arnavut biberi kullanılarak tatlandırılır. Bu sos özellikle ızgara edilmiş balıklarla birlikte servis edilebilir.

İngiliz Usulü Tereyağlı Sos

Bu balık sosu özellikle haşlanmış balıklarla servis edilebilir. Eritilmiş tereyağı ve un, tuz ilave edilmiş kaynar suyla birlikte ocakta çırpılarak koyulaştırılır. Başka bir kabın içinde ılık suyla inceltilen yumurta sarısı, tereyağı, tuz ve limon suyu karışımıyla tatlandırılarak sos hazırlanır. Arzu edenler yumurta sarısı kullanmayabilir.

Morney Sos

Bu sos özellikle fırında hazırlanan ızgara balıklarla mükemmel bir uyum sağlar. Jülyen doğranmış 1 yemek kaşığı kuru soğan, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 diş kıyılmış sarımsak kısa bir süre kavurulur. İçine 1 adet ince doğranmış domates ve tuz ilave edilerek suyu çekinceye kadar pişirilir. Tereyağında sote edilen çekirdeksiz yeşil zeytinler de sosa ilave edilerek sosla karıştırılır.

Barbunya Nisauaz

Bu sosu kızarmış barbunya balığıyla servis edebilirsiniz. 2 fincan sirke ve 2 fincan kuru nane 2-3 dakika pişirilerek ince bir tülbentten süzülür. Bunun içine balığı kızarttığınız yağdan 4 yemek kaşığı ilave ederek, biraz da kıyılmış maydanoz koyun. Kızartılmış barbunya balıklarla birlikte servis edin.

Barbunya Eskebeş

Bu balık sosunu pane kızartılan dil balığıyla servis edebilirsiniz. 1 demet kıyılmış maydanoz, 100 gram tereyağı, 1 tatlı kaşığı limon suyu, karabiber ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayabilirsiniz.

Kalkan Hollandez

Bu balık sosu adı üzerinde kalkan balığı için hazırlanmaktadır. Sos için 1 kahve fincanı ekmek içi, yarım çay kaşığı safran, 2 diş sarımsak ve 15 adet badem içini iyice ezin. Bunu biraz suyla birlikte macun kıvamına getirin. İçine balığı pişirdiğiniz sudan koyarak, sosu servis edebilirsiniz.

Dil Kolbert (Sole Colbert)

Bu sosu ızgara balıklarla ikram edebilirsiniz. Tatlı şarap, limon suyu, Arnavut biberi, tereyağı, jöle, sulandırılan beyaz fond ve maydanoz ile karıştırılarak sos hazırlanır.

Ekstra Bilgiler

Balık sosları, balığın lezzetini ve besin değerini artırmak için oldukça önemlidir. Her sosun balığın türüne ve pişirme yöntemine uygun olarak seçilmesi, lezzet uyumunu maksimize eder. Ayrıca, sosların tazeliğine ve kullanılan malzemelerin kalitesine dikkat edilmelidir. Bu şekilde hazırlanan soslar, balık yemeklerinizi daha özel ve lezzetli hale getirecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Asaf

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Balık sosunun balığın tadını bastırmaması gerektiğini söylemişsiniz. Peki, hangi durumlarda balık sosu, balığın lezzetini ön plana çıkarmakta zorlanabilir? Bu durumda hangi malzemelerden kaçınmak gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Asaf,

Balık sosunun balığın lezzetini ön plana çıkarmakta zorlanabileceği durumlar genellikle sosun fazla yoğun veya baskın tatlara sahip olmasıyla ortaya çıkar. Örneğin, çok fazla sarımsak, soya sosu veya yoğun baharatlar kullanıldığında balığın ince ve zarif tadı kaybolabilir. Bu durumda, balığın tadını bastırmamak için daha hafif ve dengeli malzemeler kullanmak önemlidir. Limon suyu, zeytinyağı, taze otlar (dereotu, maydanoz gibi) ve hafif baharatlar (taze çekilmiş karabiber) balığın lezzetini öne çıkarmaya yardımcı olabilir.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pasta Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Knorr Fesleğenli Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Fesleğenli Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Sos Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Sos Nasıl Yapılır?

Kahvaltılık Sos Nasıl Yapılır?

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İskender Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İskender Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Hollandez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Hollandez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Chipotle Sos Tarifi ve Malzemeleri

Chipotle Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifi ve Malzemeleri