İtalyan Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

İtalyan Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Makarna Sosları:

Makarna, irmik veya una yumurta karıştırılarak çeşitli şekillerde hazırlanan kuru hamur ve bu hamurdan yapılan bir yemektir. Türkçeye İtalyanca "maccherone" kelimesinden gelmiştir. Makarna, neredeyse herkesin sevdiği bir yemektir ve tüm dünyada oldukça popülerdir. Ancak İtalyanlar için makarnanın yeri ayrıdır. Türk mutfaklarında ana yemek olarak sunulan makarna, İtalyan sofralarında başlangıç olarak yer alır. En çok makarna çeşidine ve soslarına sahip olan İtalya, bu konuda tüm dünyada öne çıkmış ve makarna sunumları ile ün salmıştır. İtalyanlarda makarna ve makarna sosları vazgeçilmez bir yere sahiptir. İşte İtalyan makarna soslarının en meşhur olanları:

Oglio e Olio:

Zeytinyağı, kırmızı biber ve bol sarımsakla hazırlanan en meşhur soslardan biridir. Tavada bir çorba kaşığı zeytinyağı kızdırılır. İki yarım daire şeklindeki özel bıçakla iki taraflı doğranmış 2 diş sarımsak ve kırmızı biber tavaya atılıp, kokusu gelene kadar sotelenir. Sosun içine ince kıyılmış maydanoz ve tuz konur. Makarnayı sosla beraber karıştırdıktan sonra servis ederken üzerine parmesan peyniri serpilir.

Pesto:

Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak ve parmesan peyniriyle hazırlanan bir sostur. Sapları ayıklanmış olarak yarım kilo fesleğenin yaprakları koparılıp iyice yıkanır ve kurutulur. Bu işlemi kurutma makinelerinde ya da bir kağıt havlu yardımıyla yapabilirsiniz. 100 gram ceviz içlerini ve 3 küçük paket çam fıstıklarını yağsız bir tavada ayrı ayrı, renkleri hafif kahverengileşinceye kadar kısık ateşte kavurulur ve daha sonra soğuması için bir kenarda bekletilir. Havana 5 diş sarımsak ve üzerine bir tatlı kaşığı tuz dökerek, macun kıvamına getirene kadar dövülür. Fesleğen yaprakları ve dövülmüş sarımsaklar rondodan macun kıvamına gelecek şekilde geçirilir. 1 buçuk su bardağına yakın zeytinyağını rondoya ekleyip tekrar çalıştırmaya devam edilir. Sonra 150 gram parmesan peyniri, çam fıstığı ve ceviz içi hepsi birden rondodan geçirilir.

Bolognese:

Domates, maydanoz, soğan ve kıyma ile hazırlanan bir sostur. 1 adet kuru soğan, 1 diş sarımsak, 1 adet havuç, yarım kereviz ve 2 adet domates rendelenir. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı tavada hafifçe kızdırılır. 200 gram kıyma, sarımsak ve soğan tavaya eklenerek 3-4 dakika sotelenir. Rendelenen havuç, kereviz ve 1 yemek kaşığı salça da tavaya eklenerek 2-3 dakika daha sotelenir. 1 su bardağı su ve 1 adet defne yaprağı, isteğe göre tuz, karabiber ve rendelenen domatesler de eklenerek kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir. Daha sonra ateşi yükselterek sosun suyu çektirilir ve ocaktan alınır.

Puttanesca:

Siyah zeytin, domates, kırmızı biber, sarımsak ve baharat karışımından oluşan bir sostur. 2 diş sarımsağın kabuğu soyulur ve çok ince doğranır. Bir kahve fincanı zeytinyağıyla 2 dakika kadar güzelce kavrulur. 3-4 tane domatesin kabukları soyulup, küp küp doğranır ve sarımsakların üzerine ilave edilir. 10 adet çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, 2 adet ançüez, bir tutam pul biber ve 1 yemek kaşığı kapariler tavaya ilave edilip, 10 dakika kadar hafif koyulaşana kadar pişirilir. Sosun üzerine taze fesleğenle servis edilmesi tavsiye edilir.

Arrabbiata:

Domates, yeşil biber, acı kırmızı biber ve sarımsakla yapılan bir sostur. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 5 tane domates ve 1 tatlı kaşığı acı pul biber eklenip koyulaşana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir. 4 diş rendelenmiş sarımsak ekleyip, karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar daha pişirilir. 1 çay bardağı ince kıyılmış fesleğen, yarım tatlı kaşığı tuz ve isteğe göre karabiber eklenir.

Alfredo:

Parmesan, tereyağı ve krema sosun ana malzemeleridir. Arzuya göre deniz ürünleri veya et ürünleriyle yapılır. Yarım çay bardağı tereyağı bir tavada eritilir. 1 su bardağı krema ekleyerek, 4-5 dakika pişirilir. 1 diş dövülmüş sarımsak ve yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri ilave edilerek, birkaç kez karıştırılıp ocaktan hemen alınır. Yarım çay bardağı ince kıyılmış maydanoz da üzerine eklenip servis edilir.

Siciliana:

Patlıcan, mozarella, fesleğen ve domates sosunun birleşiminden meydana gelen bir sostur. 3 adet patlıcan alacalı olarak soyulur ve küp doğranarak tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanlar kurulanarak, kızgın yağda kızartılır. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökülür ve içine 3 diş sarımsak eklenir ve sadece aroma vermesi için sarımsaklar karıştırılırken biraz ezilir. Daha sonra sarımsaklar tavadan alınır, yerine 2 adet küp doğranmış domates eklenir. Domatesler yumuşayıp, bir miktar suyunu çektikten sonra isteğe göre baharat ilave edilerek ocağın altı kapatılır. Sosu makarnayla karıştırdıktan sonra üstüne patlıcanlar da eklenir.

Napoletana:

Domates, sarımsak ve fesleğen malzemelerinden oluşan bir sostur. 3-4 tane domatesi konkase (domateslerin 1 dakika kaynar suya atılıp, sonra soğuk suya konulması, kabuklarının soyulması, bir yarısının açılıp, elinizle sıktırılarak tohumlarının çıkarılması ve doğranması) şeklinde doğranır. 2 kuru soğan ve 1 diş sarımsak ince ince kıyılır ve 3 yemek kaşığı zeytinyağında güzelce kavrulur. 1 yemek kaşığı domates salçası ve doğranmış domatesler de eklenerek karıştırılmaya devam edilir. 1 çay kaşığı toz şeker, 1 bardak et suyu ve isteğe göre tuz da eklenerek, kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir. Arzuya göre fesleğen ve karabiber de eklenerek 1 dakika kadar hızlıca karıştırılıp ocaktan alınır ve isteğe göre servis edilir.

Risotto:

Risotto, İtalyan mutfağının klasiklerinden biridir ve genellikle pirinç, sebze, et ve baharatın yoğun olduğu bir yemektir. 1 tane soğan yemeklik olarak doğranır. Parmesan peyniri rendelenir. Bir su bardağı beyaz şarabın içine yarım tatlı kaşığı safran dökülür. Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak üzerine soğanlar eklenir ve renkleri değişmeyecek şekilde kavrulur. Önce pişmiş olan pirinci ekleyerek 2-3 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca üzerine beyaz şarap eklenir ve pişirmeye devam edilir. Pirinçler şarabı çekmeye başladığında 1 kepçe tavuk suyu, tuz, karabiber eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Risotto, kremamsı bir kıvama gelene kadar kepçe ile tavuk suyu koyma işlemine devam edilir fakat her kepçede tavuk suyunun çekmesi beklenir. Risotto istediğiniz kıvama gelince ocaktan alınır ve içine 40 gram tereyağı eklenir ve hızlıca karıştırılır. Daha sonra rendelenmiş parmesan peyniri de eklenerek servise sunulur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nizami

12 Temmuz 2024 Cuma

Oglio e Olio sosunu denedim ama sarımsak ve kırmızı biber oranını ayarlamakta zorlandım, yeterince lezzetli olmadı. Sizce bu sosun püf noktası nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nizami, Oglio e Olio sosunun lezzetini yakalamak için sarımsak ve kırmızı biber oranı çok önemlidir. Sarımsağı yavaş çok yüksek olmayan ateşte altın rengi alana kadar kavurmak, acı olmaması için dikkatli olmak gerekir. Kırmızı biberi ise damak tadına göre azar azar ekleyerek ayarlayabilirsin. Ayrıca, kaliteli zeytinyağı kullanmak ve sosu makarnayla iyice karıştırmak da önemlidir. Bu detaylara dikkat edersen sonuç daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Hazır Makarna Sosları

Hazır Makarna Sosları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acı Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri