Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta
20 Temmuz 2024

Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta


Kahvaltılık Sosların Önemi

Kahvaltı sofralarında sos bulundurmak, lezzetli ve zengin bir kahvaltı deneyimi sunar. Oktay Usta'nın hazırladığı kahvaltılık sos tarifleri, sadece kahvaltılarda değil, diğer yemeklerde de meze olarak kullanılabilir. Bu soslar, iki kırmızı sebze olan domates ve kırmızı biberden hazırlanır ve günlük kullanımın yanı sıra konserve olarak da yapılabilir. Bu şekilde, gelecek misafirler için hazırda stok bulundurabilir veya kışa hazırlık yapabilirsiniz. Sosları tariflere uygun şekilde muhafaza etmek, lezzet ve tazeliklerini korumak için önemlidir.

Kahvaltılık Kırmızı Biber Sos Tarifi

İstediğiniz miktarda kırmızı biberi çekirdeklerinden ayıklayıp rondoya atın. Biberler püre haline gelene kadar rondoyu çalıştırın. Püre haline gelen biberleri tencereye koyup kapağı kapalı olmak şartıyla kısık ateşte pişirmeye başlayın. Tercihe göre az miktarda sıvıyağ ve tuz ekleyin. Yarım saat sonra sosun altını kapatın. Eğer konserve yapacaksanız, sosu sıcak bir şekilde kavanozlara koyun. Kavanozların kapaklarını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Daha sonra kavanozları bir bezin üzerinde ters çevirip 12 saat bekletin. Hazır olan sosları serin bir yerde muhafaza edin.

Menemenlik Sos Tarifi

Kahvaltının vazgeçilmezlerinden olan menemen, hem kış hem de yaz sofralarında eksik olmaz. Oktay Usta'nın hazırladığı menemen tarifi, konserve olarak buzluğa veya kavanoza koyulacak miktardadır.

Malzemeler

  • 1 kg yeşil sivri biber
  • 4 kg erik domates
  • 10 kg Çanakkale domates
  • İstenilen ölçüde sıvıyağ ve tuz

Nasıl Yapılır?

Öncelikle biber ve domatesleri iyice yıkayın. Domates kabuklarının kolay soyulması için sıcak suda bekletin. Daha sonra soğuk su dolu tencereye domatesleri aktarın. Kabukları soyulan domatesleri küçük küçük doğrayın. Yeşil biberleri çekirdeklerinden ayırıp ince ince doğrayın. Geniş bir tencereye zeytinyağı dökün. Ayıklanan biberleri tencereye atıp kavurun. Domatesleri de ilave edip 1 saat kadar pişirin. Son olarak 2 yemek kaşığı tuz ekleyin. Hazırlanan sosu kavanozlara doldurup 1 gün bekletin.

Kahvaltılık Sosların Muhafazası

Sosları uzun süre saklamak için doğru muhafaza yöntemleri önemlidir. Konserve yapacaksanız, sosları sıcak haldeyken hava almayacak şekilde kavanozlara doldurmalısınız. Kavanozları ters çevirip soğumalarını bekledikten sonra serin ve kuru bir yerde saklayın. Eğer sosları hemen tüketecekseniz, buzdolabında saklamak yeterli olacaktır.

Ekstra Bilgiler

Kahvaltılık soslar, sadece kahvaltıda değil, öğle ve akşam yemeklerinde de kullanılabilir. Özellikle et ve sebze yemeklerine ekstra lezzet katmak için idealdir. Ayrıca, bu soslar sandviç ve tost yapımında da kullanılabilir, bu da hızlı ve lezzetli atıştırmalıklar için mükemmel bir seçenektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hüsniye

16 Mayıs 2024 Perşembe

Normalde bu sosun içine soğan ya da sarımsak da eklendiğini biliyorum. Acı sivri biberlerle daha da güzel oluyor. Bu şekilde acı bir sos hazırlanması daha güzel olamaz mı? Neden tarifte sarımsak yok acaba? Bir de nane içine girer mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hüsniye hanım,

Tarifler herkesin damak zevkine göre değişiklik gösterebilir. Sarımsak ve soğan eklemek kesinlikle lezzeti artırabilir. Acı sivri biberler de sosunuzu daha da lezzetli yapacaktır. Nane de farklı bir aroma katabilir, denemekten zarar gelmez. Tarifler deneme yanılma ile en iyi haline ulaşır, siz de kıendi zevkinize göre ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mangal Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ballı Hardal Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ballı Hardal Sos Tarifi ve Malzemeleri

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dip Sos Tarifi ve Malzemeleri

Dip Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soya Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Soya Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Bolonez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Meyveli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beğendi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beğendi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri