Kahvaltılarda farklı lezzetler aramak hemen hemen herkesin ve her evde gelenek haline gelmiştir. Özellikle hafta sonu kahvaltılarında tüm aile bireylerinin bir araya gelip keyifli vakit geçirmesi amacıyla değişik yiyecekler tercih edilmektedir. Bu makalede, kahvaltı sofralarınıza lezzet katacak çemenin nasıl yapılacağını adım adım anlatacağız. Gerekli Malzemeler
Çemen Yapılışı Öncelikle derin ve geniş bir kase alınmalıdır. Tüm malzemeler karıştırılacağı için kasenin büyük, geniş ve derin olması önemlidir. İlk olarak 6 yemek kaşığı domates salçası ve 4 yemek kaşığı biber salçası kaseye konulmalıdır. Salçalar iyice karıştırılmalıdır. Ardından, iki avuç ufalanmış bayat ekmek ilave edilmelidir. Eğer elinizde artmış bayat ekmekler varsa, bu ekmekleri bir gazete kâğıdına ufalayıp kurutabilirsiniz. Kuruduktan sonra rondodan geçirerek daha da küçülmelerini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde hazır ve pratik bayat ekmekler elde edebilirsiniz. Bu ekmekler köfte yapımında da çemen yapımında da rahatlıkla kullanılabilir. Bayat ekmekler eklenmesinin ardından 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı da malzemelerin üzerine eklenmelidir. Daha sonra sarımsakların kabukları temizlenir, yıkanır ve küçük dilimler halinde doğranarak karışıma ilave edilir. Ortalama olarak üç avuç çekilmiş ceviz içi de malzemelere eklenmelidir. Cevizler temizlenir ve parçalandıktan sonra rondoda ufalanmalıdır. İyice ufalanan cevizler çemen tarifi için farklı bir lezzet katacaktır. İsteğe bağlı olarak çemen tozu malzemelere eklenebilir, ancak bu şart değildir. Son olarak, salçalar tuzlu olacağından, yarım çay kaşığı tuz karışıma eklenmelidir. Kekik, kimyon, nane, kırmızıbiber ve karabiber gibi baharatlar da ikişer çay kaşığı kadar eklenebilir. Baharatlar bu leziz ve şifalı yiyecek için güzel bir tat oluşturacaktır. Çemen tarifi bu adımlarla tamamlanmaktadır. Hazırladığınız çemeni bir kavanoza koyarak buzdolabında muhafaza edebilir, kahvaltılarınızda ve diğer öğünlerinizde kullanabilirsiniz. Afiyet Olsun. |