Avokado SosAvokado, çoğu insan tarafından sevilmeyen hatta tadı bile bilinmeyen bir meyvedir. Ana vatanı Orta Amerika olarak bilinir ve ülkemizde de 1970'lerden itibaren yetiştirilmeye başlanmıştır. Özellikle Antalya'da yetiştirilir. Ham iken ağızda pek hoş bir tat bırakmaz fakat olgunlaştığında oldukça lezzetli olur ve çok faydalıdır. Avokado ile yapılan soslar salatalarda, yemeklerde sıkça kullanılır ve ayrı bir lezzet katar. Avokado Sos Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Avokado Sosu Nasıl Yapılır?Avokado sosu için öncelikle avokadoyu ve diğer malzemeleri temizce yıkayıp kurutuyoruz. Avokadoları ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarıyoruz ve içini bir kaşık yardımıyla alıp derin bir kaseye koyuyoruz. Soğan ve sarımsağı da soyup incecik bir şekilde doğruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup onları da çok küçük doğruyoruz ve biberin çekirdeklerini ayıklayıp doğruyoruz. Doğradığımız tüm malzemeyi kaseye alıp iyice karıştırıyoruz. Üzerine zeytinyağı, tuz ve limon suyunu ilave ediyoruz. Son olarak da maydanozları ince bir şekilde kıyıp ekliyoruz ve iyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Bu sosu ister salatada, ister ızgara yemeklerinde, isterseniz de kahvaltıda kullanabilirsiniz. Ekstra Bilgiler ve İpuçlarıAvokado sosu, Guacamole olarak da bilinir ve Meksika mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Besin değeri açısından oldukça zengindir ve sağlıklı yağlar içerir. Eğer daha pürüzsüz bir sos istiyorsanız, tüm malzemeleri blenderdan geçirebilirsiniz. Ayrıca, sosun daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için limon suyu miktarını artırabilirsiniz. Avokado sosunu buzdolabında hava geçirmez bir kapta birkaç gün saklayabilirsiniz. |
Avokadoyu olgunlaştırmak için en iyi yöntem nedir? Avokadoların tam olarak olgun olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Avokado sosunu yaparken hangi malzemeyi eklemeden de lezzetli bir sos elde edebilirim?
Cevap yazSehran,
Avokadoyu olgunlaştırmak için en iyi yöntem, onu bir kağıt torbanın içine yerleştirmektir. Yanına bir muz veya elma ekleyerek olgunlaşma sürecini hızlandırabilirsiniz çünkü bu meyveler etilen gazı salgılar, bu da olgunlaşmayı teşvik eder. Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için nazikçe bastırabilirsiniz; hafifçe yumuşuyorsa olgunlaşmıştır. Ayrıca, sap kısmını kontrol ederek de olgunluk derecesini anlayabilirsiniz. Sap kolayca çıkıyor ve altındaki kısım yeşilse, avokado olgunlaşmıştır.
Avokado sosu yaparken genellikle limon suyu, tuz, ve karabiber gibi malzemeler eklenir. Ancak, bunları eklemeden de lezzetli bir sos elde edebilirsiniz. Avokadonun doğal lezzeti zaten oldukça zengindir ve sadece bir tutam tuz ile mükemmel bir kıvam yakalayabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, ince doğranmış soğan, domates veya kişniş ekleyerek sosunuzu zenginleştirebilirsiniz.