Domates Sosu Domates sosu, genellikle yaz aylarının en güzel zamanlarında, özellikle Ağustos ayında, taze ve lezzetli domateslerin bol olduğu dönemde yapılmalıdır. Domates sosunu her yemekte kullanabileceğiniz gibi, acılı veya tatlı olarak da hazırlayabilirsiniz. Bu sayede kış aylarında, özellikle organik domates bulmanın zor olduğu dönemlerde, lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Hazırladığınız domates sosunu, ağzı kapalı bir kavanozda buzdolabında bir kış boyunca saklayabilirsiniz. Ülkemizde sıkça ev hanımları tarafından yapılan domates sosu, kış aylarında doğal domates bulunmadığında yemeklere lezzet katmak için kullanılır. Güzel bir domates sosu yapmak için öncelikle acılı mı yoksa sadece domatesten mi yapacağınıza karar vermelisiniz. Sade domateslisini ve acılısını kolayca yapabilirsiniz. Domates soslarında yağ kullanılmaktadır. Fakat katı yağ kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Bunun yerine zeytinyağı kullanılması tercih edilmelidir. Domates kullanacağınız bütün yemeklerde kendi evinizde hazırlayacağınız domates sosunu kullanabilirsiniz. Özellikle makarna yemeklerinde, menemenlerde, et yemeklerinde, bakliyatlarda ya da kızartma yemeklerinde bu sosu kullanarak nefis tatlar elde edebilirsiniz. Genellikle domates yaz aylarında organik olmasından dolayı bol çekirdekli olacaktır. Bu çekirdeklerin sos içerisinde olmasını istemiyorsanız, domatesleri bir süzgeçten geçirerek çekirdeklerinden ayıklamalısınız. Domates Sosu Malzemeler
Domates Sosu Nasıl Yapılır? Domateslerin kabuğunu soyun ve karıştırıcı yardımıyla parçalayın. İsterseniz küçük parçalar halinde de doğrayabilirsiniz. 20 diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra çok küçük parçalar halinde doğrayın ve bir tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyerek doğranmış sarımsakları hafif rengi dönene kadar kavurun. Doğradığınız ya da blenderdan geçirdiğiniz domatesleri tencereye ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 45 dakika kaynatın. Kaynadıkça üzerinde oluşan beyaz köpük veya domatesin suyu çıkabilir. Bu nedenle zaman zaman üzerinde biriken köpüğü almanız gerekmektedir. Bu, daha güzel ve kıvamında bir domates sosu elde etmenizi sağlar. Domatesler koyu bir kıvama gelene kadar ocakta tutun. İstediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan indirin ve üzerine 3 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 2 yemek kaşığı tuz ekleyerek blenderdan geçirin. Ardından sosun içindeki domates çekirdeklerinin tadını bozmasını önlemek için ince bir elek yardımıyla sosu süzün ve çekirdeklerini ayıklayın. Tekrar ocağa koyun ve domates sosunu 10 dakika daha kaynatın. Soğuduğunda cam kavanozlara koyup buzdolabında saklayabilir ve kış aylarında domates yerine kullanabilirsiniz. Not: Eğer domates sosunu acılı yapmak istiyorsanız, sarımsakları yağda kavurmadan önce 5 orta büyüklükte acı sivri biberi çok küçük parçalar halinde doğrayın. Sarımsaklardan önce yağda kızartıp ardından sarımsakları ekleyin. Geri kalan işlemleri aynı şekilde yapabilirsiniz. |