Salata Sosları Salata sosları, sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet katmak için kullanılır. Salata ve salata sosu hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar; hazırlama yöntemi, salataya ekleme zamanı ve kullanılan malzemelerle salatanın lezzetini artırmaktır. Salata sosu, yavan bir tada sahip olan salataları canlandırır ve lezzet açısından kaliteyi artırır. Hazırlanan sos, salata yapımında değil, servis anında salataya eklenmelidir. Salata soslarının yapılışı oldukça pratik ve kolaydır. Isıya maruz kalmadan kullanılacak malzemelerin harmanlanmasıyla elde edilir. Salataya daha fazla lezzet katmak için kullanılacak sos, birbiriyle uyumlu malzemelerle harmanlanmalıdır. Salata Sosu Malzemeleri
Salata sosları ile salataya lezzet katıldığı kadar, salatalar görsel anlamda da çekici bir hale gelecektir. Salata sosu her zaman kaliteli olmayabilir. İçerisinde kullanılan malzemelerin doğal ve taze olması, salata sosunun kalitesinde önemli bir yer tutar. Salatanın Türüne Bağlı Kullanılacak Soslar Nelerdir?
Salatalarda En Çok Kullanılan Soslar Hangileridir? 3 yemek kaşığı sıvıyağın içine 1 yemek kaşığı limon suyu eklenir. İsteğe göre sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave edilerek salatalara lezzet katmak için kullanılır. Yoğurtlu Hardallı Sos Nasıl Yapılır? Salata, özellikle diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir. Kalori almamak adına salata sosunda kullanılacak malzeme de oldukça önemlidir. Mayonez, birçok salata sosunda kullanılan kalorisi oldukça yüksek bir üründür. Mayonez, dünya genelinde daha çok Sezar salata yapımında kullanılmaktadır. Sezar salatanın lezzeti, mayonez sos ile yakından alakalıdır. Sezar salatada tıpkı mayonez sos ile yakalanan lezzet, yoğurt ve hardallı sosla da yakalanabilir. Bu sayede kalorisi de düşecektir. 8 çorba kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı hardal, 1 adet limon suyu ve yarım yemek kaşığı nar ekşisi ile karıştırılır. Üzerine tercihe göre baharatlar ilave edilir. Tuz miktarı damak tadına göre ayarlandıktan sonra salata sosu olarak kullanılır. Pekmezli Sirkeli Sos Nasıl Yapılır? 1 yemek kaşığı pekmezin içine 1 yemek kaşığından biraz fazla sirke, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, karabiber ve tuz eklenerek harmanlanır. Sos, salatalara lezzet katmak için kullanılır. Fransız Salata Sosu Nasıl Yapılır? 1 kahve fincanından daha az sirkenin içine, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kahve kaşığı toz şeker, yarım çay kaşığı hardal, 1 çay kaşığı karabiber eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Fransız salata sosu, salataya lezzet katmak için kullanılabilir. Dereotlu Salata Sosu Nasıl Yapılır? 2 yemek kaşığı incecik kıyılmış dereotu derin bir kabın içine alınır. Üzerine 1 diş sarımsak, 1 kahve fincanı ayran, 2 yemek kaşığı mayonez, 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice çırpılır. Salata sosu, servis için hazırdır. |