Kahvaltılık Domates Sosu Birçok yararı olan, hem ekonomik hem de sayısız yemek ve sebzelerde bolca kullandığımız domates, artık sarımsak ile buluşarak sabahlarınızı daha da tatlandıracaktır. Kahvaltılık Domates Sosu İçin Gerekli Malzemeler
Kahvaltılık Domates Sosu Nasıl Yapılır? Öncelikle domatesler yıkanarak kabukları tek tek soyulur. Soyulan domatesler çok küçük parçalar olacak şekilde doğranır. Domateslerin daha ezilmiş bir kıvamda olmasını isteyenler, domatesleri mutfak robotundan da geçirebilirler. Bu şekilde domatesler sulandırılmış salça kıvamında olacaktır. İki büyük baş sarımsak soyulur ve bir tatlı kaşığı kadar tuz eklenerek havanda ezilir. Biberler yıkanarak istenilen büyüklükte doğranır. Aynı şekilde biberler de isteğe göre mutfak robotundan geçirilerek iyice ezilebilir. Ancak kahvaltılık domates sosunda her zaman daha küçük parçalar halinde dilimlenmiş biberler tercih edilir. Bu şekilde sos yenilirken domates ve biber arasında bir uyum olacaktır. Ağıza gelen iri parçalı biberler rahatsız etmeyecektir. İsteğe göre tatlı sivri biberler yerine acı Arnavut biberleri de kullanılabilir ya da belli bir miktarı acı, geri kalan kısmı ise tatlı olabilir. Gerekli malzemelerin hepsini içine alabilecek ve rahat karıştırabileceğiniz genişlikte seçtiğiniz tencereye bir çay bardağı sıvı yağı döküp içerisine doğranmış veya ezilmiş biberler eklenerek en fazla iki dakika olacak şekilde kavrulmalıdır. Daha sonra içerisine domatesler eklenerek birkaç kere tahta kaşık ile çok ezilmeyecek şekilde karıştırılır. Suyunu çekmeye başladığı an havanda ezilmiş tuzlu iki baş sarımsak ilave edilerek tekrar karıştırılır. Suyunu iyice çekince, bir çay bardağı sirke ve beş yemek kaşığı tuz ilave edilir. Sirke suyu iyice çekilene kadar orta ateşte iyice pişirilir. Pişme işlemi gerçekleşince seçilen büyük veya küçük kavanozlara ağızlarına kadar dolu olmayacak şekilde sıcak sıcak doldurulur. Kapaklarının sıkı sıkı kapatıldığından emin olduktan sonra kavanozlar ters çevrilir. Kavanozların zemini iyice soğuyuncaya kadar bekletilir. Hazır olan kahvaltılık soslarımızı artık serin yerlerde muhafaza ederek yiyeceğimiz zamanlar için saklayabiliriz. Afiyet olsun. |
Abdülmuhsi
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBu tarifi denedim ama kavanozları ters çevirip soğumalarını beklerken bazısının kapağı açıldı. Sizde de aynı şekilde mi oldu, yoksa ben mi bir yerde hata yaptım?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Abdülmuhsi,
Kavanozları ters çevirip soğumalarını beklerken kapakların açılması genellikle kapakların tam oturmadığını veya yeterince sıkılmadığını gösterir. Bu durum, kavanozların içindeki hava basıncının dışarı çıkmasına neden olabilir. Benzer bir sorun yaşamış olabilirim ama genellikle kapakları sıkıca kapattığımdan emin olarak bu tür sorunları önleyebiliyorum. Senin durumunda da muhtemelen kapakları daha sıkı kapatmayı deneyebilirsin. Ayrıca, kavanozların ve kapakların tamamen steril olduğundan emin olmak da önemli. Umarım bu bilgiler yardımcı olur!