Patates Kızartması Sosları Tarifleri ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Patates Kızartması Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Patates kızartması, lezzetini artıran çeşitli soslarla birlikte sunulduğunda daha da keyifli hale gelir. Bu yazıda, patates kızartmalarınızı daha lezzetli kılmak için kullanabileceğiniz birkaç sos tarifi paylaşacağız.

Dip Sosu Tarifi
  • 2 Adet domates
  • 2 Adet yeşil biber
  • 1 Adet kuru soğan
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 1 Diş sarımsak
  • 1 Tatlı kaşığı kuru kekik
  • 5 Yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 Çay kaşığı tuz
  • 1 Çay kaşığı karabiber
Yapılışı:

Kuru soğan piyazlık şekilde ince ince doğrandıktan sonra sıvı yağda kavrulur. Biberler doğranıp içine atılır. Domateslerin kabuğu soyulup rendelenir. Sarımsaklar dövüldükten sonra soğan ve biberlerin içine domates, sarımsak ve salça ilave edilerek pişirilir. Domatesler suyunu çekince içine tuz, kekik ve karabiber eklenir. 10 dakika daha pişirildikten sonra ocağın altı kapatılır. Karışım süzgeçten geçirildikten sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan karışım kızarmış patateslerin üzerine dökülerek tüketilir.

Cheddar Sos Tarifi
  • 5 Adet patates
  • 1/2 kg sıvı yağ
  • Bir tutam tuz
  • 1.5 Su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
  • 2 Su bardağı süt
  • 3 Çorba kaşığı un
  • 4 Yemek kaşığı tereyağı
  • 1 Tatlı kaşığı acı sos
Yapılışı:

Patatesler soyulduktan sonra uzun ve ince çubuklar şeklinde doğranır. Patatesler soğuk su ile yıkandıktan sonra su dolu bir kapta 10 dakika kadar bekletilerek kararması önlenir. Derin bir tencerenin içine sıvı yağ eklenir ve pişince içine patatesler ilave edilir. Bir tabağın içine kâğıt havlu koyduktan sonra kızaran patatesleri tabağa koyarak yağının fazlalığını emmesini sağlayabilirsiniz. Sosunu hazırlamak için bir tavada tereyağı ve unu yakmadan kavurun. Önceden ısıttığınız sütü kavurduğunuz bu unlu karışıma yavaş yavaş dökerek yedirin. İçine cheddar peynirini ve acı sosu da ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Kızarttığınız patateslerin üzerine bu sosu dökerek servise hazır hale getirin.

Domatesli ve Baharatlı Sos Tarifi
  • 5 Tane orta boy patates
  • Yarım kilo sıvı yağ
  • Tuz
  • 3 Tane domates
  • 1 Çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 Çay kaşığı toz şeker
  • 3 Yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 Tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 Tatlı kaşığı kekik
  • 1 Diş sarımsak
  • 1 Çay kaşığı karabiber
Yapılışı:

Patateslerin kabuğunu soyup ince şeritler halinde doğradıktan sonra 15 dakika tuzlu suda bekletin. Patatesleri yıkayın. Bir tencerenin içine sıvı yağı ve patatesleri koyup kızartın. Kızaran patateslerdeki yağı süzmek için havlu peçete kullanabilirsiniz. Domates ve sarımsakları ince ince doğrayın. Bir tavada yağı kavurduktan sonra içine sarımsak, domates, kırmızı biber, karabiber, üzüm sirkesi ve toz şekeri teker teker ilave ederek pişirin. Sos ılıdıktan sonra içine nane ve kekik ekleyerek karıştırın. Patateslerin hamurlaşmaması için sosu ılık halde dökmelisiniz. Son olarak kızarmış patateslerin üzerine dökerek servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Toygar

21 Temmuz 2024 Pazar

Patates kızartmalarımın lezzetini artırmak için hangi sosu denememi tavsiye edersiniz? Dip sosu mu yoksa cheddar sosu mu daha iyi olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Toygar, patates kızartmalarının lezzetini artırmak için her iki sos da harika seçeneklerdir. Dip sosu, genellikle yoğurt bazlı veya mayonez bazlı olarak hazırlanır ve kızartmalara ferah bir tat katar. Cheddar sosu ise daha yoğun ve kremamsı bir lezzet sunar. Kızartmalarının yanında hangi tadı daha çok sevdiğine bağlı olarak karar verebilirsin. Her iki sosu da deneyerek hangisinin damak zevkine daha uygun olduğunu bulabilirsin. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İskender Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İskender Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Calve Ranch Sos Tarifi ve Malzemeleri

Calve Ranch Sos Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Avakado Sos Tarifi ve Malzemeleri

Avakado Sos Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Yapımı

Ketçap Yapımı

Limonlu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolognese Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolognese Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Köfte Sosu Nasıl Yapılır?

Çiğ Köfte Sosu Nasıl Yapılır?

Demiglas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Demiglas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri