Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos

Beşamel sos, öyle bilindiği gibi kolay olmayıp bazen kokup bazen topaklaşabilmekte olup kişiyi sinirlendirerek sos yapmaktan çoğu kez vazgeçirir. Ancak, sinirlenmeden ve topaklanmadan yapabileceğiniz tarifler vereceğim. Beşamel sos, Fransız mutfağına ait olan ve çeşitli dünya mutfaklarında çok yaygın kullanılan temel soslardan biridir. Yapımında sadece tereyağı, un ve süt kullanılarak tüm beyaz sosların temelini oluşturan bir ana sosdur. Beşamel sos, tek başına kullanıldığında çok yaygın olmasa da lezzeti ve kıvam verici özelliği sayesinde kremalı çorbalarda, pürelerde, sebze ve et yemeklerini gratine etmede, dolgu amaçlı olarak fırın makarna, lazanya, sufle ve volovan gibi çok çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Vereceğim ölçüdeki tarifleri çok yapmak isterseniz, eşit ölçüde artırabilirsiniz. İşte sizlere vermek istediğim tarif.

Beşamel Sos Malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Muskat rendesi
  • İsteğe göre 1 adet aromatik soğan

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Bir tava yardımı ile tereyağını ocağa alarak en kısık ateşi kullanın. Tereyağı erimeye başladıktan sonra unu ekleyerek kavurun. Un rengini çok hafif değiştirip kokmaya başlayınca azar azar sütü ilave edin. Tabi sütü ilave ederken bir taraftan da hiç bırakmadan çırpmaya devam edin. Tüm sütü eklediğinizde tuz, karabiber ve muskat ile tatlandırın. Sosun hazır olduğunu anlamak için tavada iz bırakıyor ise hazır demektir. Sıcak veya soğuk olarak ikram edilebilir, damak tadınıza hangisi uyuyorsa o şekilde ikram edilir. Bir de isteğe bağlı olan soğan kullanılmak istenir ve tatlandırmak amaçlı kullanılmak istenirse, beşamel sos hazırlayacağınız süte 2 diş karanfil saplanmış yarım soğan ekleyerek sütü kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Süt ısınınca soğanı sütün içinden alarak beşamel sos yapımında kullanın.

Beşamel Sosun Püf Noktaları

Beşamel sosun kıvamını tutturmak ve topaklanmasını önlemek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir:
  • Tereyağı ve un kavrulurken, unu yakmamaya özen gösterin.
  • Sütü eklerken sürekli çırpma teli ile karıştırarak ekleyin, bu topaklanmayı önler.
  • Sosun kıvamı koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  • Muskat rendesi, sosun kendine özgü aromasını verir. Ancak, fazla kullanmamaya dikkat edin, çünkü yoğun bir tadı vardır.
  • Soğan ve karanfil kullanımı isteğe bağlıdır, ancak sosun lezzetini zenginleştirir.

Beşamel Sosun Kullanım Alanları

Beşamel sos, birçok farklı yemekte kullanılabilir:
  • Kremalı çorbalar
  • Püreler
  • Sebze ve et yemekleri
  • Fırın makarna ve lazanya
  • Sufle ve volovan

Beşamel sos, mutfakta birçok farklı yemeğe lezzet katmak için kullanılabilen temel bir sostur. Doğru tekniklerle hazırlandığında, hem lezzetli hem de pürüzsüz bir kıvam elde etmek mümkündür.

Beşamel Sos Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Beğendi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beğendi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Buffalo Sos Tarifi ve Malzemeleri

Buffalo Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dömi Glas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Dömi Glas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mangal Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Kahvaltılık Sos Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Kahvaltılık Sos Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cafe De Paris Sos Tarifi ve Malzemeleri

Cafe De Paris Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

Makarna Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Harissa Sos Tarifi ve Malzemeleri

Harissa Sos Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Soslar Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Soslar Tarifi ve Malzemeleri

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Avakado Sos Tarifi ve Malzemeleri

Avakado Sos Tarifi ve Malzemeleri