Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu

Spagetti, uzun çubuk makarna olarak bilinen ve İtalyan mutfağının en ünlü yemeklerinden biridir. Çeşitli soslarla hazırlanabilir ve ülkemizde de sıklıkla yapılan, özellikle çocukların sevdiği bir yemek türüdür. İtalyanlar genellikle Bolonez soslu makarna yaparken, Marinara sosu da sıkça tercih edilmektedir. Deniz ürünlerinden karides, kalamar veya ton balığı da spagetti yapımında yaygın olarak kullanılır. Spagetti yaparken kırmızı et veya kıyma kullanmıyorsanız, margarin veya tereyağı kullanmamanız gerekmektedir. Spagettiyi, istediğiniz damak zevkine uygun sosla hazırladıktan sonra üzerine kaşar peyniri veya parmesan peyniri rendeleyip süsleyebilirsiniz. Sıklıkla defne yaprağı da süslemek için kullanılmaktadır. Spagetti yaparken birçok püf noktası vardır; bu yüzden her insanın damak zevki farklı olabileceğinden, kendi zevkinize göre soslar hazırlayabilirsiniz.

Bolonez Spagetti Sosu Malzemeler

  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 100 gram az yağlı dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı biberiye
  • 1 adet havuç
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta büyüklükte domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı Pomodoro adlı domates sosu
  • Parmesan peyniri rendesi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıcak su

Bolonez Spagetti Sosu Nasıl Yapılır?

4 yemek kaşığı zeytinyağı tencereye konarak kızdırılır. Kuru soğan ve sarımsaklar çok küçük doğranıp, kızgın yağa koyularak kokusu çıkıp pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kıyma eklenerek, kıymanın rengi değişinceye kadar tahta kaşıkla karıştırılır. Havuç kabuğundan arındırıldıktan sonra küçük küpler halinde doğranır ve kıymanın üzerine eklenerek kavrulur. Çok küçük doğranmış biberiye de üzerine eklenip kavrulmaya devam edilir. Domatesin kabukları soyulup üzerine eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Pomodoro sosundan 3 yemek kaşığı eklenir. Domates salçası hafif sulandırılıp eklenir ve pişirilir. 1 çay bardağı sıcak su ilave edilip, su çekene kadar orta ateşte pişirilir. Tuz ve karabiber eklenip karıştırıldıktan sonra sos hazır hale gelir. Spagetti ile karıştırıldıktan sonra üzerine 1 fincan parmesan peyniri rendesi eklenir. Parmesan peyniri yoksa kaşar peyniri de kullanılabilir.

Notlar

Bolonez sosu yaparken kıyma yerine karides kullanılabilir. Eğer hardal seviyorsanız, az miktarda hardal ekleyebilirsiniz. Spagetti bol suda haşlanmalı ve suyun içine yağ konulmamalıdır. Spagettiler haşlanan tencereye sığabilmesi için asla ortadan ikiye kırılmamalıdır. İtalyanlar genellikle spagetti soslarında kırmızı şarap kullanırlar. Şarap ile yapmak istediğinizde su yerine 1 çay bardağı şarap eklemelisiniz.

Ekstra Bilgiler

Spagetti soslarının lezzetini artırmak için taze otlar (fesleğen, kekik, nane) kullanabilirsiniz. Ayrıca, sosun yoğunluğunu artırmak için biraz krema ekleyebilirsiniz. Spagettiyi servis ederken üzerine taze çekilmiş karabiber ve biraz zeytinyağı gezdirerek lezzetini artırabilirsiniz. Spagetti yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer püf noktası ise, makarnayı al dente kıvamında haşlamaktır; yani, dişe gelir bir sertlikte olmalıdır. Bu, sosun makarnaya daha iyi nüfuz etmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos

Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Güncel

Ranch Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ranch Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hazır Makarna Sosları

Hazır Makarna Sosları

Güncel

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dömi Glas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Dömi Glas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Somon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Somon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Evdeki Sos Tarifi ve Malzemeleri

Evdeki Sos Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Salata Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Salata Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sos Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri

Soya Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Soya Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Demi Glace Sos Tarifi ve Malzemeleri

Demi Glace Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta

Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta

Bearnez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bearnez Sos Tarifi ve Malzemeleri