Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Gravy Sos Tarifi ve Malzemeleri

Gravy Sos

Gravy sos, özellikle İngiliz mutfağında çok önemli bir yere sahiptir. İngilizler, "hiçbir fırınlanmış yemek yanından bir Gravy sos sürahisi olmadan tamamlanamaz" demektedirler. Gravy sos, etlerin tencerede kavrulması veya fırında kızartılması esnasında tavada bıraktıkları sulardan yapılan lezzetli ve tuzlu bir sostur. Bu sos hazırlanırken kullanılacak et suyunda fazla yağ bulunuyorsa, biraz soğutularak üstte birikmesi sağlanıp yüzeyden alınmalıdır ya da bunun için yapılmış özel yağ ayırıcı kaplar kullanılabilir. Tavada kalmış ve iyice karamelize olmuş pişirme sularına, etler ve su kaynarken köpük olarak yüzeye çıkan fazla yağları alınarak elde edilmiş et suyu veya şarap gibi sıvılar eklenerek kuvvetlice karıştırılır. Bu işleme deglaze, yani bir kabın dibine yapışmış olan kalıntıları üzerlerine sıvı döküp kaynatarak çözdürme işlemi denir. Bazen daha kalın bir sos elde etmek için, sıvılar eklenmeden önce un ve yağ tavada açık kahverengiye dönünceye dek kavrulur ve bu karışım üstüne deglaze edilmiş sıvı eklenerek gravy sos elde edilir.

Gravy Sos Malzemeleri (Geleneksel İngiliz)

  • Fırında kızartılan ya da tencerede kavrulan etin suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 30 gram beyaz un
  • 1 bira bardağı köpüğü alınarak kaynatılmış et suyu
  • İsteğe bağlı olarak 2 çay kaşığı "Gravy sos esmerleştirici" (Gravy browning)

Gravy Sos Nasıl Yapılır?

Fırınlanan ya da kavrulan etin saldığı sular ve yağlar alınarak bir kapta toplanır. Ardından bir sürahiye konularak fazla yağın üstte birikmesi için birkaç dakika bekletilir. Daha sonra fazla yağ yüzeyden alınır. Et piştikten sonra, eti kavurmak için kullanılmış olan ve karamelize olmuş et suyu kalıntıları bulunan tava orta hararetteki ateşe konur ve sıvı yağ eklenir. Bu arada pişen ve servis edilmeyi bekleyen etin, bir kenarda alüminyum folyo ile sarılı halde sıcak tutulması gerekmektedir. Tavada ısınan yağın üzerine un eklenerek karıştırılmaya başlanır. Ardından tavaya et suyu da ilave edildikten sonra pürüzsüz bir karışım elde edilinceye dek sürekli karıştırılır. Tahta bir kaşık kullanılarak karıştırma işlemi esnasında tavaya yapışmış halde olan tüm karamelize et suyunun sosa karışması sağlanır. Sos kaynayana dek beklenir ve yaklaşık 10 dakika sonra hazır hale gelir. Arzu edilirse bu aşamada sos esmerleştirici de eklenebilir. Hazırlanan Gravy Sos, bir sos kabına alınarak sıcak etin yanında servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Gravy sos, yalnızca et yemekleriyle sınırlı kalmaz. Tavuk ve hindi gibi beyaz etlerin yanı sıra, sebzelerle de mükemmel uyum sağlar. Gravy sosun kıvamını ayarlarken un ve yağ oranını iyi ayarlamak önemlidir. Daha yoğun bir kıvam için un miktarını biraz artırabilirsiniz. Ayrıca, daha zengin bir tat elde etmek için kırmızı şarap veya çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz. Gravy sos, pek çok yemeğin lezzetini artıran, zengin ve doyurucu bir sostur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos

Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos

Acılı Sos Nasıl Yapılır?

Acılı Sos Nasıl Yapılır?

Tavuk Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ajvar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ajvar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Parmesan Sos Tarifi ve Malzemeleri

Parmesan Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?