Mantı Sosu Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Mantı Sosu Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Mantı sosu nasıl hazırlanır, isteğe göre farklı malzemeler kullanılarak yapılıp mantıya lezzet katar. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mantı üzerine sos dökülerek yenilen bir yemektir. Hamuru, eti ve baharatları bir arada kullanarak hazırlanan bu yemek sosu ile ayrı bir öneme sahiptir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden kavimler aracılığıyla tanınmaya başlanan mantı benzer şekilleri ile Uzak Doğu mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Yapılışı ile toplumdan topluma farklılık gösteren mantı Türk mutfağındaki hazırlanışı ile popüler hale gelmiştir. Anadolu'nun en lezzetli yemeklerinden biri olan mantı Kayseri ile özdeşleşerek tanınmıştır. Adana, Aksaray, Sivas, Tokat, Çorum, Kırşehir, Konya, Niğde, Yozgat ve Ardahan gibi şehirlerde de özel olarak hazırlanmaktadır. Günümüzde marketlerde hazır gıda olarak da satılarak kısa sürede hazırlanıp tüketilebilmektedir. Mantı yapıldıktan sonra servis edilmeden önce üzerine sos hazırlaıp dökülür. Yoğurt, salça, tereyağı, sumak, kuru nane, fesleğen, reyhan otu ve sarımsak kullanılarak sosu hazırlanır.

Kayseri Mantısı ve Sos Tarifi Malzemeleri

Hamuru için
  • 3 su bardağı un
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • Bir tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
İç harcı için
  • 250 gram yağsız kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
Mantı sosu için
  • 1/2 kğ yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 diş sarımsak
  • Kırmızı biber
  • Nane
Yapılışı: Geniş bir kabın içerisine un, tuz ve suyu ekleyerek hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamuru 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra yumurta büyüklüğünde toplar şeklinde hamuru ayırın. İç harcını hazırlamak için ayrı bir kabın içine kuru soğanı rendeleyin. Maydanozları ve sarımsakları ufak ufak doğrayıp kabın içine koyun. Kıyma ve kırmızı biberi de kaba ilave ederek iç harcı karıştırın.
Hamurdan yaptığınız bezeleri unlanmış bir zemin üzerinde ince bir şekilde açarak kenarları 1 cm olacak şekilde kareler halinde hamuru kesin. Küçük hamurların içine kıymalı iç harcından koyarak hamuru üstte köşelerini birleştirin. Bir tencere kaynamış suyun içine öncelikle bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir tutam tuz ekleyin. Ardından hazırladığınız mantı hamurlarını suyun içine atarak yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Hamurlar yumuşadığında delikli bir kepçe yardımıyla hamurları sudan çıkarıp servis tabağına alın.

Mantı sosu hazırlamak için bir tavada tereyağı, salça, sarımsak ve kırmızı biber kavurun. Mantıları haşladığınız sudan 3-4 yemek kaşığı kadar alıp bu tavanın içine ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine önce yoğurdu sonra da bu sosu dökün. Üzerine nane yaprakları ile süsledikten sonra mantıyı servis edebilirsiniz.

Mantı Sosu Nasıl Yapılır Yorumları

soru

Esma

29 Nisan 2024 Pazartesi

Eşim mantısı çok sever ve bugün eşime süpriz olsun diye mantı açacağım. Annemle beraber oturduk mantı hamurumuzu açıp mantılarımızı kapamaya başladık. Akşam mantı için sarımsaklı yoğurdumu da hazırladım ama mantı sosyçunu ne ile yapacağımı bilmiyorum. Nane, pul biberi yağda kızdırıpmı yapsam yoksa salça sosu ile mi daha güzel olur?

Cevap yaz
cevap

Admin

29 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba, mantınızın yanına sos olarak her iki seçenek de harika olur aslında. Klasik bir tat için nane ve pul biberi tereyağında kızdırıp kullanabilirsiniz. Bu, mantınızın üzerine döktüğünüzde nefis bir lezzet katacaktır. Salça sosu ise daha yoğun bir tat verir. Domates salçasını biraz su ile açıp, tereyağında kavurduktan sonra İsteğe bağlı olarak içine biraz pul biber ve nane ekleyebilirsiniz. Her iki sos da mantınızın lezzetini tamamlarken, farklı tatlar sunar. Eşinizin damak zevkine göre karar verebilirsiniz! Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

İskenderin Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İskenderin Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çemen Nasıl Yapılır?

Çemen Nasıl Yapılır?

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?

Güncel

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Şiş Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Erişte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tava Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tava Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Acı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biber Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Profiterol Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Profiterol Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Tartar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tartar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Pesto Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Dömi Glas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Dömi Glas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salata Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Salata Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri