Mantı Sosu Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Mantı Sosu Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosu Nasıl Hazırlanır?

Mantı sosu, isteğe göre farklı malzemeler kullanılarak hazırlanabilir ve mantıya ayrı bir lezzet katar. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mantı, üzerine dökülen sos ile birlikte tüketilen bir yemektir. Hamuru, eti ve baharatları bir arada kullanarak hazırlanan bu yemek, sosu ile daha da lezzetli hale gelir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden kavimler aracılığıyla tanınmaya başlayan mantı, benzer şekilleri ile Uzak Doğu mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Yapılışı toplumdan topluma farklılık gösteren mantı, Türk mutfağındaki hazırlanışı ile popüler hale gelmiştir. Anadolu'nun en lezzetli yemeklerinden biri olan mantı, özellikle Kayseri ile özdeşleşerek tanınmıştır. Adana, Aksaray, Sivas, Tokat, Çorum, Kırşehir, Konya, Niğde, Yozgat ve Ardahan gibi şehirlerde de özel olarak hazırlanmaktadır. Günümüzde marketlerde hazır gıda olarak da satılarak kısa sürede hazırlanıp tüketilebilmektedir. Mantı yapıldıktan sonra servis edilmeden önce üzerine sos hazırlanıp dökülür. Yoğurt, salça, tereyağı, sumak, kuru nane, fesleğen, reyhan otu ve sarımsak kullanılarak sos hazırlanır.

Kayseri Mantısı ve Sos Tarifi Malzemeleri

Hamuru İçin

  • 3 su bardağı un
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • Bir tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

İç Harcı İçin

  • 250 gram yağsız kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber

Mantı Sosu İçin

  • 1/2 kg yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 diş sarımsak
  • Kırmızı biber
  • Nane

Yapılışı

Geniş bir kabın içerisine un, tuz ve suyu ekleyerek hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamuru 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra yumurta büyüklüğünde toplar şeklinde hamuru ayırın. İç harcını hazırlamak için ayrı bir kabın içine kuru soğanı rendeleyin. Maydanozları ve sarımsakları ufak ufak doğrayıp kabın içine koyun. Kıyma ve kırmızı biberi de kaba ilave ederek iç harcı karıştırın.

Hamurdan yaptığınız bezeleri unlanmış bir zemin üzerinde ince bir şekilde açarak kenarları 1 cm olacak şekilde kareler halinde hamuru kesin. Küçük hamurların içine kıymalı iç harcından koyarak hamuru üstte köşelerini birleştirin. Bir tencere kaynamış suyun içine öncelikle bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir tutam tuz ekleyin. Ardından hazırladığınız mantı hamurlarını suyun içine atarak yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Hamurlar yumuşadığında delikli bir kepçe yardımıyla hamurları sudan çıkarıp servis tabağına alın.

Mantı sosu hazırlamak için bir tavada tereyağı, salça, sarımsak ve kırmızı biberi kavurun. Mantıları haşladığınız sudan 3-4 yemek kaşığı kadar alıp bu tavanın içine ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine önce yoğurdu sonra da bu sosu dökün. Üzerine nane yaprakları ile süsledikten sonra mantıyı servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Esma

29 Nisan 2024 Pazartesi

Eşim mantısı çok sever ve bugün eşime süpriz olsun diye mantı açacağım. Annemle beraber oturduk mantı hamurumuzu açıp mantılarımızı kapamaya başladık. Akşam mantı için sarımsaklı yoğurdumu da hazırladım ama mantı sosyçunu ne ile yapacağımı bilmiyorum. Nane, pul biberi yağda kızdırıpmı yapsam yoksa salça sosu ile mi daha güzel olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, mantınızın yanına sos olarak her iki seçenek de harika olur aslında. Klasik bir tat için nane ve pul biberi tereyağında kızdırıp kullanabilirsiniz. Bu, mantınızın üzerine döktüğünüzde nefis bir lezzet katacaktır. Salça sosu ise daha yoğun bir tat verir. Domates salçasını biraz su ile açıp, tereyağında kavurduktan sonra İsteğe bağlı olarak içine biraz pul biber ve nane ekleyebilirsiniz. Her iki sos da mantınızın lezzetini tamamlarken, farklı tatlar sunar. Eşinizin damak zevkine göre karar verebilirsiniz! Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pasta Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Sos Tarifi ve Malzemeleri

Barbekü Sos Tarifi ve Malzemeleri

Barbekü Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Şinitzel Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Makarna İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Makarna İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sos Ne Demek Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sos Ne Demek Nedir ve Nasıl Yapılır?

Meyve Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Meyve Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?

Çikolatalı Sos Nasıl Yapılır?

Başemel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Başemel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sos Tarifi ve Malzemeleri

Pesto Sos Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Chili Sos Tarifi ve Malzemeleri

Chili Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Beşamel Sos Tarifi Oktay Usta

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Fesleğenli Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Fesleğenli Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Evde Çikolata Sosu Nasıl Yapılır?

Evde Çikolata Sosu Nasıl Yapılır?