Midye Sosu Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Midye Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Midye Sosu

Midye sosu, midye ile farklı bir damak tadına ulaşmak isteyenlerin kullandıkları bir sostur. Genel olarak tarator sos olarak adlandırılırlar, ancak kullanılacak olan malzemeler damak zevkine göre farklılıklar gösterebilir.

1. Tarif Malzemeleri

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1/4 su bardağı tahin
  • 3/4 su bardağı limon suyu
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 deste ince kıyılmış maydanoz

Midye Sosu Nasıl Yapılır?

Ceviz içi, sarımsak, tahin ve tuzu bir kâseye koyup güzelce çırpın. Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar ekleyin. Limon suyunu iyice yedirdikten sonra maydanozu ekleyin.

2. Tarif Malzemeleri

  • 2 dilim ekmek
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 1 avuç dolusu ceviz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çorba kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane

Tarator Sosu Nerelerde Kullanabilirsiniz?

Tarator sosu, midye tava ve kalamarın yanında dip sos olarak kullanabilirsiniz. Önce cevizleri toz haline getirin, ardından diğer malzemeleri ekleyip makinede güzelce karıştırın. Sos fazla sulu olursa ekmek içi, katı olursa su veya yoğurt ile karıştırabilirsiniz.

3. Tarif Malzemeleri

  • 20 tane midye eti
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım deste maydanoz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 4 çorba kaşığı limon suyu

Midye Sosu Nasıl Yapılır?

Midyeleri yıkayın ve süzün. Tencereye koyup kısık ateşte kendi suyu ile 10 dakika pişirin. Sarımsakları ayıklayıp tuzla ezin. Maydanozu yıkayıp kalın saplarını atın ve yapraklarını kıyın. Sarımsak, limon suyu ve maydanozu karıştırıp midyelerin üzerine dökün. Karıştırın ve ılık servis yapın. Kabuklu midye kullanacaksanız, midyeleri tencereye koyup ateşe oturtun ve kabuklar açıldıkça midyeleri çıkarın.

4. Tarif Malzemeleri

  • Yoğurt
  • Mayonez
  • Ekmek içi
  • Ceviz
  • Sarımsak
  • Tuz

Tarator Sos Yapımı

Malzemelerin miktarını göz kararı ayarlayın. Ekmek içini elinizle parçalayıp cevizleri robottan geçirin. Yoğurt, mayonez, tuz ve rendelenmiş sarımsak ile harmanlayın. Midyeler hazır olana kadar dinlenmeye bırakın.

5. Tarif Malzemeleri

  • 60 tane midye
  • 1 minik kıvırcık marul
  • 2-3 kıtır soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 su bardağı beyaz şarap
  • 1 litre krema
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Kremalı Midye Nasıl Yapılır?

Midyeleri katı bir fırçayla temizleyip suyla dolu bir kaba alın. Açık ve çatlak kabuklu olanları atın. Diğer hazırlıkları yaparken bu suyu en az 4-5 kez değiştirin. Marul, maydanoz ve kıtır soğanları temizleyip süzgece alın. Kıtır soğanları en az 2 cm uzunlukta doğrayıp derin bir tencerede zeytinyağı ile hafifçe soteleyin. Üst kısmına şarabı ekleyip buharlaşana kadar yüksek ateşte tutun. Şarap buharlaştığında ocağın altını kısıp, marul ve kremayı ekleyin. Krema ısınıp kaynamaya başladığında az tuz ekleyip içine midyeleri atın ve maydanozları ekleyip kapağını kapatın. Midyeler açılmaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirip derin bir servis kasesine boşaltıp hemen servis yapın.

Aşçının Notu

Midyeler kesinlikle taze olmalıdır. İyi temizlenmeli ve pişirileceği ana kadar suda tutulmalıdır. Bu yemeğin suyunu saatler öncesinden hazırlayıp servis saatine kadar midyeleri suda tutabilir, yemek saatinde kremalı suyunu kaynatıp içine midyeleri atabilirsiniz. Eğer tencere kapağından midyelerin açıldığını göremiyorsanız kapağı açmayın; haşlama amaçlı, midyelerin büyüklüğüne göre toplamda 15-20 dakika yeterlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oğuzalp

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu midye soslarından birini denemeyi düşünüyorum ama ceviz içi ve tahinli olanı nasıl olur sizce? Daha önce bu tarifi deneyen var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Oğuzalp, ceviz içi ve tahinli midye sosu oldukça ilginç ve lezzetli bir seçenek olabilir. Cevizin ve tahinin yoğun aroması midyeye farklı bir tat katacaktır. Eğer yeniliklere açıksan ve farklı lezzetler denemekten hoşlanıyorsan, bu sosu denemeni tavsiye ederim. Daha önce bu tarifi deneyen birçok kişi olumlu yorumlar yapıyor ve özellikle tahinin kremamsı dokusu midye ile güzel bir uyum sağlıyor. Umarım sen de beğenirsin! Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karides Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Karides Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sezar Salata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sezar Salata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Yemek Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Yemek Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Pizza Sosu Nasıl Yapılır?

Pizza Sosu Nasıl Yapılır?

Güncel

Meyve Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Meyve Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kahvaltılık Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Balzamik Sos Tarifi ve Malzemeleri

Demiglas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Demiglas Sos Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosları Oktay Usta

Makarna Sosları Oktay Usta

Kolay Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Wasabi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Wasabi Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kokteyl Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salça Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Sos Ne Demek Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sos Ne Demek Nedir ve Nasıl Yapılır?