Fajita Sosları Fajita, Meksika mutfağının enfes lezzetlerinden biridir. Bu yemek, sotelenmiş et ve sebzeler ile hazırlanır ve genellikle üç özel sosla servis edilir. Fajita soslarının ortak özellikleri, sarımsaklı ve ekşimsi tatlarının yanı sıra Meksika'yı anımsatan acı biber aromalarıdır. Bu soslar, fajitanın lezzet sırrını oluşturur ve benzer yemeklerde de kullanılabilir. Özellikle fast food yiyeceklerin yanında gördüğümüz bu sosları evde kendimiz de hazırlayabiliriz. Malzeme listesi biraz uzun görünse de, yapımı oldukça pratiktir. Fajita İçin Gerekli Malzemeler
Fajita Nasıl Yapılır? Jülyen, yani parmak şeklinde doğranmış dana etini bir kaba alıp terbiye için üzerine; limon suyu, sirke, kimyon, karabiber, pul biber, şeker, ince ince kıyılmış sarımsak ve 1 kaşık zeytinyağı eklenir ve iyice yedirilir. Soslar hazırlanırken etler marine olması için bekletilir. Salsa, avokado ve yoğurt sosu hazırlandıktan sonra teflon tava iyice ısıtılır. Kızgın olan tavaya etler konur ve her yeri kahverengi oluncaya kadar pişirilir. Öte yandan soğanlar piyazlık, biberler jülyen şeklinde doğranır. Pişen etler tavadan alınır. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı konur ve sebzeler eklenir. Biraz tuz ve karabiber de eklenip yüksek ateşte sotelenir. Sotelenen biberlerin üzerine etler de katılır ve beraber 3-4 dakika daha sotelenir. Bekletilmeden sıcak servis edilmesi önerilir. Domates Salsa Sosu İçin Gerekli Malzemeler
Yapılışı: İnce ince kıyılmış tüm malzemeler karıştırılır, yağı ve baharatları eklenip özleştirilince sos hazır olur. Servis edilecek kaba alınır. Eğer arzu edilirse tüm malzemeler bir robot yardımıyla meze haline getirilebilir. Avokado (Guacamole) Sosu İçin Gerekli Malzemeler
Yapılışı: Avokado soyulup çekirdekleri ayıklanır. Bir çatal yardımıyla iyice ezilir. Üzerine iyice ezilmiş sarımsak, limon suyu, hardal, toz şeker ve zeytinyağı koyulup iyice karıştırılır. Daha sonra karabiberi de eklenip servis tabağına alınır. Yoğurt Sosu İçin Gerekli Malzemeler
Yapılışı: Soğan, sarımsak, maydanoz ve salatalık ince ince doğranır ve yoğurdun içine katılır. Sarımsak tercihe göre ezilebilir. Zeytinyağı ve tüm baharatlar da katılarak yoğurt iyice karıştırılır. Servis tabağına alınır. Hazırlanan bu üç sos, sıcak fajitanın yanında servis edilir. |