Patlıcanlı Sos Patlıcanlı sos, Balkan ülkelerinde oldukça sevilen ve ajvar sos olarak da bilinen bir sostur. Bu sos, közlenmiş patlıcan, domates salçası ve hafif acı biber içeren bir kırmızı ezme şeklindedir. Pilav ve et yemekleriyle mükemmel bir uyum sağlayan bu sos, kahvaltıda da tercih edilebilir ve cips sosu olarak da kullanılabilir. Bazı tariflerde havuç da kullanılır, ancak vereceğimiz tarifte havuç kullanılmamıştır. Umarız beğenirsiniz. Şimdi patlıcanlı sosu hazırlamaya başlayalım. Patlıcanlı Sos İçin Gerekli Malzemeler
Patlıcanlı Sos Nasıl Yapılır? Sosu hazırlamak için önce patlıcanları ve kırmızı biberleri ocakta ya da fırında közleyin. Közlenmiş sebzeleri dışarıda soğutarak kabuklarını soyun. Kuru soğanı yemeklik doğrayarak zeytinyağı ile biraz soteleyin. İçine dövülmüş sarımsağı ilave ederek 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. Daha sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Bu arada domateslerin kabuklarını soyup rondodan geçirin. Ocağınızı tekrar yakarak, kuru soğanları sotelediğiniz tavaya domates püresini ekleyin ve malzemeleri birlikte pişirmeye başlayın. Suyunu çeken domates sosunun içine, küçük doğranmış patlıcanları ve kırmızı biberleri de ilave edin. Sosun tuzunu ve diğer baharatlarını ekleyerek kısa bir süre daha pişirin. Daha sonra tüm malzemeyi bir kez daha robottan geçirin. Patlıcanlı sosu kış için hazırlıyorsanız, robottan çektiğiniz malzemeyi yeniden ocağa alarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadığı zaman bunu kavanozlara paylaştırarak kapaklarını kapatın ve ters çevirin. Soğuyuncaya kadar bu şekilde kalsın. Hatta kullanımınıza kadar ters olarak kalması daha iyi olur. Hemen tüketmeyi tercih ediyorsanız, kavanozlara koyduğunuz patlıcanlı sosun üzerine biraz zeytinyağı ilave edin. Kavanozdaki sos bitinceye kadar üzerinde zeytinyağı olursa, hava almaz. Patlıcanlı sosu sabah kahvaltılarınızda severek kullanacağınızı düşünüyoruz. Afiyet olsun. |