En Güzel Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

En Güzel Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri

Makarna, yediden yetmişe herkes tarafından sevilerek tüketilen ve özellikle farklı soslarla zenginleştirildiğinde yüzlerce çeşidi olan bir yemektir. Herkesin damak tadına göre hazırlanabilen makarna sosları, kimi zaman ana yemek, kimi zaman meze, kimi zaman da ev hanımlarının kurtarıcısı olarak sofralarda yer bulur. Sizler de damak tadınıza uygun olarak seçtiğiniz en güzel makarna soslarından herhangi birini hazırlayarak kendiniz ve sevdikleriniz için mükemmel bir makarna ziyafeti sunabilirsiniz.

Bolonez Sos İçin Gerekli Malzemeler

  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet havuç
  • 5-6 diş sarımsak
  • 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kg yağsız dana kıyma
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım kg domates püresi
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kase parmesan peyniri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı beyaz şarap
  • Yeteri kadar tuz

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Bolonez sos hazırlığına öncelikle uygun bir tavaya zeytinyağını ekleyerek başlayalım. Tavayı ocağa alarak yağı ısıttıktan sonra üzerine incecik kıyılmış kuru soğanı ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine ince kıyılmış sarımsak ve tavla zarı iriliğinde doğranmış havuçları ilave ederek 10 dakika kadar kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan harcın üzerine yarım kg kıymayı ilave ederek kıyma bıraktığı suyu çekip rengi dönünceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kıymanın üzerine domates ve biber salçası ilave ederek salçaları ezerek kavurup üzerine domates püresi, 1 su bardağı beyaz şarap, yeteri kadar tuz ve baharatları ekleyerek sosumuzu kısık ateşte yaklaşık olarak 50-60 dakika kadar pişirelim. Sosumuz pişerek koyulaşmaya başladığı anda üzerine süt ilave ederek sosu 10-15 dakika kadar pişirmeye devam edelim ve ardından ocaktan alalım. Hazır hale gelen bolonez sosumuzu haşladığımız makarnanın üzerine sıcak sıcak ekledikten sonra parmesan peyniri ilavesiyle servis yapalım.

Afiyet olsun.

Kıymalı Makarna Sosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 300 gr yağsız dana kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet olgun domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı

Kıymalı Makarna Sosu Nasıl Yapılır?

Kıymalı makarna sosu hazırlamaya ilk olarak kuru soğanı rendenin iri kısmıyla rendeleyerek başlayalım. Ardından uygun bir tavaya zeytinyağını ekleyip tavayı ocağa alarak yağı ısıtıp rendelenmiş soğanları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavuralım. Ardından kavrulmakta olan soğanların üzerine 300 gr kıymayı ilave ederek kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurmaya devam edelim. Kıymanın üzerine rendelenmiş domatesler, domates salçası, biber salçası ve rendelenmiş 2 diş sarımsağı ekleyerek kavuralım. İyice kavrulan sosumuzun üzerine karabiber, yeteri kadar tuz ve kıyılmış maydanoz ekledikten sonra karıştırarak ocaktan alalım. Hazır hale gelen kıymalı sosumuzu önceden haşladığımız makarnanın üzerine dökerek sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Makarnayı haşlarken suya bir miktar tuz ve zeytinyağı eklemek, makarnanın yapışmasını engeller ve lezzetini artırır. Ayrıca, sosun daha iyi karışması için makarnayı sosla birlikte birkaç dakika pişirebilirsiniz.

Makarnanızı daha da zenginleştirmek isterseniz, soslara ek olarak taze fesleğen, kekik veya diğer baharatları ekleyebilirsiniz. Ayrıca, makarnayı rende parmesan veya rende mozzarella peyniri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülmuhyi

21 Temmuz 2024 Pazar

Makarna yaparken sosun daha iyi karışması için makarnayı sosla birlikte birkaç dakika pişirmek gerçekten işe yarar mı? Ayrıca, makarnanın yapışmaması için suya ne kadar zeytinyağı koymam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Abdülmuhyi,

Evet, makarnayı sosla birlikte birkaç dakika pişirmek kesinlikle işe yarar. Bu yöntem, sosun makarnaya daha iyi nüfuz etmesini ve lezzetlerin daha iyi harmanlanmasını sağlar. Özellikle İtalyan mutfağında bu yöntem oldukça yaygındır.

Makarnanın yapışmaması için suya biraz zeytinyağı eklemek yaygın bir uygulamadır. Ancak, genellikle bir tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli olacaktır. Ayrıca, makarnanın yapışmaması için suyun bol ve kaynar olması, makarnayı sık sık karıştırmak da önemlidir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Marinara Sos Tarifi ve Malzemeleri

Marinara Sos Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Kahvaltılık Sos Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Kahvaltılık Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta

Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta

Güncel

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

Harissa Sos Tarifi ve Malzemeleri

Harissa Sos Tarifi ve Malzemeleri

Alfredo Sos Tarifi ve Malzemeleri

Alfredo Sos Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ranch Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ranch Sos Tarifi ve Malzemeleri

Hamburger Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Hamburger Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Evde Çikolata Sosu Nasıl Yapılır?

Evde Çikolata Sosu Nasıl Yapılır?

Midye Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Midye Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Evdeki Sos Tarifi ve Malzemeleri

Evdeki Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri