Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Sosları

Makarna, pratik yapımı ile özellikle çalışan bireyler, öğrenciler ve yemek yapma konusunda deneyimsiz kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yemek türüdür. Makarna, birçok şekilde hazırlanarak servise sunulabilir. Makarnaya lezzet katan en önemli unsur ise hazırlanan soslardır. Makarna sosları, çeşitli malzemeler kullanılarak hazırlanabilir ve makarnaya mükemmel bir lezzet katabilir. Aşağıda, makarnayı lezzetlendirecek farklı sos tariflerine ulaşabilirsiniz.

Yoğurtlu Makarna Sosu

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım tatlı kaşığı sıvı yağ
  • İnce kıyılmış bir tutam dereotu
  • Tuz

Yapılışı

Çukur bir kabın içine süzme yoğurt ilave edilerek, üzerine dövülmüş sarımsak, ince kıyılmış dereotu, sıvı yağ, karabiber ve tuz eklenir. Malzemelerin hepsi pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılır. Akışkan bir kıvam elde edebilmek için malzemelere azar azar su eklenir. Yoğurtlu makarna sosu hazır.

Afiyet olsun.

Beyaz Peynirli Makarna Sosu

Malzemeler

  • 1 kase kadar beyaz peynir
  • 4 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ

Yapılışı

Uygun bir kasenin içine beyaz peynir ufalanır. Üzerine diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Makarna haşlanıp süzüldükten sonra servis tabağına boşaltılır. Hazırlanan sos makarna ile karıştırılarak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Kıymalı Makarna Sosu

Malzemeler

  • 150 gram yağsız kıyma
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş kereviz
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş havuç
  • Karabiber, tuz
  • 1 tane defne yaprağı
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı su

Yapılışı

Tereyağı orta boy bir tavaya alınarak eritilir. Kuru soğan ve sarımsağın kabukları soyularak ince ince doğranır. Doğranan malzemeler eriyen yağa eklenerek kavrulur. Kavrulan malzemelerin üzerine rendelenmiş havuç, kereviz ve defne yaprağı eklenip karıştırılır. Üzerine kıyma, karabiber ve tuz ilave edilerek kıyma kavrulana kadar pişirilir. Kıyma piştikten sonra domates salçası ve 2 su bardağı su eklenip kısık ocakta yarım saat kadar pişirilir. Sos ocaktan alındıktan sonra içindeki defne yaprağı çıkarılır. Kıymalı makarna sosu direkt haşlanmış makarnaya eklenebileceği gibi servis anında makarnanın üzerine de eklenerek servis yapılabilir.

Afiyet olsun.

Acılı Makarna Sosu

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tane ufak boy sakız kabağı
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz

Yapılışı

Margarin uygun bir tavaya alınarak orta hararetli ocakta eritilir. Kuru soğanın kabukları soyularak rendelenir. Rendelenen soğan eriyen yağa ilave edilir. 2 diş sarımsak yine rendeden geçirilip soğanın üzerine eklenir. Kavrulan malzemelerin üzerine kırmızı pul biber ve tuz eklenerek 10 dakika kadar pişirilir. Kabağın kabukları kazınarak küp küp doğranır. Doğranan kabak pişen malzemelere ilave edilir ve tavanın kapağı kapatılarak kabak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Domates püresi çukur bir kaseye alınarak üzerine biber salçası ve yarım su bardağı su eklenir. Malzemeler karıştırılarak pişen malzemelerin üzerine eklenir. 5 dakika kadar daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Eğer sos çok sulu olmuşsa tavanın kapağı açılarak 5 dakika kadar suyunu çekmesi için pişirilebilir.

Kullanılacak makarna kaynar suda haşlandıktan sonra makarna soğuk suya tutulmadan süzgeçten geçirilir. Süzülen makarna servis tabağına alınarak hazırlanan acı sos makarnanın üzerine sıcak olacak şekilde dökülür.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erdal

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Yoğurtlu makarna sosu hazırlarken yoğurdun kıvamını nasıl ayarlamalıyım, su eklemek dışında başka bir yöntem var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erdal, yoğurtlu makarna sosunun kıvamını ayarlamak için birkaç farklı yöntem kullanabilirsin. Su eklemek yerine yoğurdu biraz limon suyu veya zeytinyağı ile çırparak daha pürüzsüz ve akıcı bir kıvam elde edebilirsin. Ayrıca, yoğurdu oda sıcaklığına getirip, bir miktar süt ile karıştırmayı deneyebilirsin. Bu yöntemler yoğurdun kıvamını inceltirken, sosunun lezzetini de zenginleştirebilir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Somon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Somon Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cheddar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Cheddar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Kışlık Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cafe De Paris Sos Tarifi ve Malzemeleri

Cafe De Paris Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Chipotle Sos Tarifi ve Malzemeleri

Chipotle Sos Tarifi ve Malzemeleri

Köri Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Köri Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tabasco Sos Tarifi ve Malzemeleri